open-navfaktor-logo
search
Nema online nastave
Djeca ponovo u školskim klupama: "Iza nas su dvije teške godine, pred nama neizvjesnost"
U osnovnim školama u Kantonu Sarajevo danas je upriličen prijem prvačića, a ono što ovu godinu razlikuje od prethodne je to što će učenici nastavu ponovo pohađati u školskim klupama.
01.09.2021. u 14:56
get url
text

Djeca i roditelji ispred škola s uzbuđenjem su očekivali prvi susret sa školom, mališanima osmijeh nije silazio s lica.

Malena Nurin Gušo, prvačić u Osnovnoj školi "Isak Samokovlija", kazala je da je veoma sretna što kreće u prvi razred i da se nada kako će imati mnogo prijatelja.

VEZANI TEKST - Počinje nova školska godina, učenici se vraćaju u klupe

- Danas nam je prvi dan škole. Jako smo uzbuđeni i sretni i nadamo se najboljem - kazala je njena majka Ilvana.

Prijem za prvačiće škole "Isak Samokovlija", kako smo saznali od uposlenika ove obrazovne ustanove, organiziran je u tri termina za tri odjeljenja, kako bi se ispoštovale epidemiološke mjere i izbjegle guže. Prvačićima je upriličena priredba, a dobrodošlicu im je poželjela direktorica škole Nevzeta Doljančić.

- Moram vam priznati da smo neizmjerno sretni što su se djeca vratila u školu i moram reći da su zgrade zlatne. Da internet ide brzinom svjetlosti i da djeca imaju najbolju opremu, to ne može zamijeniti neki naš pogled, podršku, graju i živi kontakt. Sretna sam što su se djeca vratila u školu – kazala je.

Dodala je kako su se uspjeli organizirati da svi učenici idu u školu, te da nema učenika koji će nastavu pohađati online ili kombinovanim modelom.

{$galerijaFotografija}

- Sreću nam kvari samo metar socijalne distance, ali bez obzira na to zagrljaji padaju. Iza nas su dvije teške godine, ispred nas godina neizvjesnosti, roditeljima koji ove godine prvi put upisuje djecu u školu više nego nama. Tu smo da sarađujemo, da se oslanjamo jedni na druge. Uspješno smo savladali prethodne dvije godine, naučili smo puno i bit ćemo sigurno i ove godine uspješni. Lakše nam je kada smo zajedno i sarađujemo za dobrobit cijele zajednice – kazala je direktorica, te dodala kako će prvačiće u školskim klupama u učionici čekati udžbenici koje je za njih osigurala Općina Centar.

VEZANI TEKST - Hota-Muminović posjetom školama obilježila početak školske godine u KS

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović poželjela je sretne školske dane svim profesorima, nastavnicima, učiteljima, odgajateljima, roditeljima i učenicima.

- Našim prvačićima želimo da im polazak u školu na najljepši način ispuni njihovo djetinjstvo, a onima koji koračaju u prve srednjoškolske dane želimo da u ovim klupama žive najljepše uspomene, kojih će se uvijek rado prisjećati, te da cijenjeni roditelji ispune sva svoja očekivanja i nade – navodi se, između ostalog, u saopćenju Ministarstva.

Kako su nam kratko kazali u Ministarstvu, škole sa područja KS bile su u obavezi do jučer da dostave podatke o broju upisanih prvačića, tako da su ti podaci u obradi, te će se konačan broj djece upisane u prvi razred znati uskoro. 

Prvačići, OŠ Isak Samokovlija, 01.09.2021.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.