open-navfaktor-logo
search
Ronnie McNutt
Djeca na prevaru navedena da gledaju video samoubistva
Veliki broj djece koja su na prevaru navedena da gledaju video samoubistva Ronnieja McNutta, imaju traume, a neka od njih i noćne more.
10.09.2020. u 15:34
get url
text

Jedna korisnica Twittera ispričala je kako je njena 10-godišnja sestra "traumatizirana" i da se "probudila iz sna plačići", te je zamolila ljude da prestanu objavljivati snimke na društvenim mrežama.

Ronnie McNutt, 33-godišnji veteran rata u Iraku, na Facebooku je 31. augusta uživo emitirao video na kojem se upucao u svom domu u američkom gradu New Albany, u Mississippiju.

Video je ostao na platformi blizu dva sata, te je ove sedmice ponovo objavljen na društvenim mrežama pod lažnim nazivima ili skriven u klipovima za malu djecu. Veliki broj kritika usmjeren je na račun društvenih mreža jer ga ranije nisu uspjele blokirati, piše Mirror.

Žena po imenu Brenda, koja živi blizu Edinburgha, za BBC je kazala kako je njena 14-godišnja kćerka u ponedjeljak dotrčala do nje s rukom na ustima, plačući i govoreći kako će joj pozliti.

- Bila je u užasnom stanju, tresla se poput lista i jecala. Nikada je nisam vidjela tako uznemirenu. Bilo je užasno i trebalo joj je vremena da izusti šta se dogodilo. Moja kćerka je bila u šoku, još uvijek je u šoku i to mi moglo potrajati mjesecima - kazala je Brenda.

Dodala je kako od tada njena kćerka spava s upaljenim svjetlom, ne može izbaciti slike iz uma, te je toliko traumatizirana da nije htjela napustiti kuću i propustila je nastavu. Dodala je da je  videosnimak samoubistva McNutta vijdela nakon što je naveden u preporučenim snimcima na TikToku.

Odjeljak s preporučenim snimcima automatski reproducira videozapise i mnogi nisu shvatili šta gledaju sve dok nije prekasno.

Snimak je objavljen i pod lažnim nazivima, poput "Pogledajte tjesteninu koju sam večeras skuhala", ili je "zamaskiran" unutar klipova sa životinjama.

Korisnici Twittera rekli su kako su njihova djeca ili braća i sestre ostali traumatizirani.

Jedan od njih je napisao: "Moja 10-godinja sestra upravo se probudila iz sna plačići jer ju je neko prevario da pogleda video Ronnieja McNutta. Prestanite dijeliti i slati ovakva s**** iz zabave, bolesno i je i traumatično".

Jedan roditelj je napisao kako je njegovoj 15-godišnjoj kćerki "poslan videozapis na kojem je Ronniej McNutt počinio samoubistvo u live prijenosu na Facebooku".

- Moj sin mi je upravo pokazao video Ronnieja McNutta. Molim vas, počnite zabranjivati ovakve sadržaje - dodao je drugi roditelj.

Neki roditelji obećali su da će svoju djecu držati podalje od držuštvenih mreža dok komppanije ne poduzmu korake kako bi spriječile da se takvi videosnimci pojave na njihovim platformama.

Bliski prijatelj McNutta rekao je da se on borio s depresijom i posttraumatskim sindromom (PTSP) nakon što je služio u američkoj vojci u Iraku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.