Ipak, imam džemata Hotonj Salih ef. Ćato je, uprkos novim uvjetima, odlučio da ne prekida sa izvođenjem mektebske nastave sa djecom te je vjersku pouku organizovao online, putem interneta.

- Najvažniji dio misije jednog imama je mektebska pouka, u to smo sigurni. Slijedeći instrukcije reisul-uleme i vjersko-prosvjetne službe Medžlisa islamske zajednice Sarajevo organizovali smo nastavak mektebske nastave. Konkretno u mektebu džemata Hotonj nastavi su pristupili skoro svi upisani polaznici, njih 126. Obzirom da je ovo prvi vikend ovakvog rada više sam nego zadovoljan odzivom i zainteresovanosti kako djece tako i roditelja koji su sa oduševljenjem prihvatili ovaj, za nas, novi način rada - kazao je efendija Ćato u razgovoru za AA.

Istakao je kako su se i djeca brzo adaptirala na novu metod prenošenja i sticanja znanja.

- Obzirom da djeca pohađaju i školu na isti način, mogu kazati da su već savladali sve poteškoće i naučili kako da koriste platforme što nam je itekako olakšalo posao. Posebno je zanimljiv dio kada se ispitujemo. Koristimo aplikaciju ZOOM i svi se vidimo, čujemo i međusobno komuniciramo. Ovaj vid održavanja mektebske nastave izuzetno je važan zbog kontinuiteta usvajanja gradiva, ali i zbog motivacije koju putem različitih sadržaja dijelimo sa djecom te im tako pomažemo da ostanu duhom jaki u ovim za njih posebno teškim vremenima. Nadamo se da će uz Allahovu pomoć sve ovo ubrzo biti jučer i da ćemo se vratiti svojim obavezama na način na koji smo to naučili - kazao je efendija Ćato.

Na kraju je još dodao kako su se i neki dobri ljudi organizovali i donijeli računar djeci koja ga nisu imala.

- Danas su me pozvali iz organizacije 'Dobro.ba' kako bi me obavijestili da su donijeli računar za brata i sestru koji nisu imali računar za praćenje nastave. U saradnji sa Medžlisom islamske zajednice Sarajevo danas su podijelili ukupno 30 računara na području čitavog Medžlisa - kazao je efendija Ćato.