open-navfaktor-logo
search
Zenica
Dizdarević: Vjera je kao i ljubav, dokaz spremnosti na vlastitu žrtvu
Centralna svečanost obilježavana Kurban-bajrama za područje Muftiluka zeničkog održana je u Sultan Ahmedovoj-Čaršijskoj džamiji u Zenici, gdje je bajram-namaz predvodio te bajramsku hutbu govorio muftija zenički hfz. prof. dr. Mevludin ef. Dizdarević.
09.07.2022. u 09:31
get url
text
Bajram, Zenica

Muftija Dizdarević, u svom obraćanju vjernicima, istakao je potrebu zajedništva te je podsjetio da "upravo u ovim trenucima, dok obavljamo bajram-namaz, millioni vjernika u svetim mjestima Meki i Medini obavljaju završne obrede hadža".

"Svjedočimo duhovno jedinstvo"

- Na taj način vjernici, pored tih koji su tamo, evo i mi ovdje, u namaskim safovima, posvjedočujemo okrenutost jednom jedinstvenom cilju. Svi smo mi okrenuti prema Kibli, prema Bejtulahu te na taj način svjedočimo duhovno jedinstvo, okrenutost čovjeka prema drugom čovjeku.

Kada pogledate u safove pored sebe, onog čovjeka koji klanja pored tebe, na neki se način povezujuemo, integrišemo i imamo veći i bolji osjećaj empatije za onoga drugog. Rekao bih da je to najvažnija stvar danas - poručio je muftija Dizdarević.

Međutim, upitao se da li "ima i neka čudna mržnja među nama, neka čudna zavist, koja izjeda naše društvene odnose".

- Ključ svega toga je u empatiji, saosjećanju spram drugoga i da shvatimo da i onaj pored mene ima probleme kao i ja. Da ima malo više saosjećanja za druge, za tuđe probleme… Da ne mislimo da su samo naši problem jedini problem, da su naši problem jedino važan problem.

I to je, rekao bih, ključna stvar kojiu moramo ponijeti sa svakog, a posebno sa bajram-namaza- poručio je Dizdarević.

Bajram-namaz, istakao je, specifičan je namaz, jer ima "svoje posebne norme; drugačija pravila koja ga određuju i daju poseban dignitet".

"Dijelimo pozitivnu energiju"

- Na taj se način vjernici obavezuju da budu jedni pored drugog. Vjera je, naravno, intimna stvar, privatna stvar svakog čovjeka. Moj vlastiti izraz doživljaja dragoga Boga i moj vlastiti izraz pobožnosti.

Ali, naša se pobožnost povećava kada pored drugog klanjama, kada budemo blizu drugoga. Na taj način više osjećamo blizinu drugoga čovjeka i dijelimo pozitivnu energiju - podvukao je Dizdarević.

Kurban-bajram je bajram kada se klanjem kurbana prinosi žrtva, a muftija Dizdarević ističe kako “prava vjera i prava ljubav; istinsko ubjeđenje i vjerovanje u neku ideju, podrazumjeva žrtvovanje i davanje od sebe”.

- Čovjek je, prije i iznad svega, biće ideje, biće vjere kao takve. Stoga je spremnost za žrtvovanje za ideju najautentičniji, najvjerodostojniji dokaz te, vlastite vjere, jer se vjera, kao i ljubav, mjeri po tome koliko si spreman žrtvovati za vjeru - kazao je Dizdarević.

Nakon bajramskog prijema u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Zenica za uglednike iz javnog, kulturnog i političkog života, vjernici su se zaputili kući i obavezama koje im predstoje na klanju kurbana.

Prema protokolu, prikupljanje kurbanskih kožica po džematima realizirat će se sutra, u periodu od 8.00 do 14.00 sati a u 17.00 sati dijelit će se kurbansko meso uplatiocima kurbana za medrese.

Bajramski paketići 

Drugoj grupi kurbani će biti podijeljeni u istom terminu u ponedjeljak, 11. jula, a u utorak će u 10.00 sati biti realizirana i tradicionala posjeta Javnoj ustanovi "Dom – porodica" Zenica te podjela bajramskih paketića djeci bez roditeljskog staranja.

Istog će dana, u 10.30 sati, druga delegacija posjetiti zatvorenike u Kazneno-popravnom zavodu Zenica, a u 11.30 sati i štićenike JU Dom za stara i iznemogla lica u Zenici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.