open-navfaktor-logo
search
Kupaći kostimi
Dizajnerica Aida Korman: Sve se nosi, minimalni krojevi, retro, animal print...
Najnoviji trendovi za kupaće kostime u 2019. godini ne dolaze samo sa modnih revija, nego i sa fotografija poznatih svjetskih influenserica, objavljenih na Instagramu, a odete li tamo, naići ćete na mnoštvo modela, krojeva, dezena
29.06.2019. u 19:49
get url
text

Odjeća za plažu ključni je modni trend i ovogodišnjih dizajnerskih kolekcija. No, najnoviji trendovi za kupaće kostime u 2019. godini ipak ne dolaze samo sa modnih revija, nego i sa fotografija poznatih svjetskih influenserica, objavljenih na Instagramu, a odete li tamo, naići ćete na mnoštvo modela, krojeva, dezena.

Životinjski otisci, minimal krojevi, retro inspiracije, fluorescentne boje... jednostvano, sve se nosi.

Ove godine modne kampanje, kaže dizajnerica Aida Korman, slave sve ljepote ženskog tijela, pružajući dobrodošlicu - "normalnosti."

Aida Korman

- Ovaj opći trend osjeća se čak i na modnim pistama, gdje se veliki stilisti sve više usredotočuju na inkluzivnost. Ukoliko ne želite u potpunosti otkriti tijelo i prikriti "nedostatke", dizajneri nude kupaće kostime sa visokim strukom, kakvi su oni koje potpisuje Michael Kors ili se kupaći kostim nosi sa dugim i širokim hlačama, kakve su ponudili Chanel i Isabel Marant – kaže Korman.

Osim velikih klasika, tu su i najnoviji trendovi za ovu godinu malo jeftinijih brendova, koje sebi može priuštiti veći dio populacije.

Bikini, mono ili trikini, trokutasti, trakasti ili sa sportskim dekolteom, jednobojni, sa uzorkom... Ponuda je zaista ogromna i raznovrsna.

Evo nekoliko ključnih trendova kupaćih kostima za ovo ljeto po izboru naše modne dizajnerice:

{$galerijaFotografija}

Heklani kupaći kostimi - dvodijelni i jednodijelni, jednobojni i višebojni su must-have ljeta 2019. Veliku važnost imaju detalji koji često daju karakter čak i najtradicionalnijoj crnoj cjelini. Zato kupaći kostimi za ovu sezonu imaju krila, metalne ploče ili kopče sa draguljima, kao i pojaseve koji su umetnuti kako bi označili struk.

Batik - dizajneri za ljeto 2019. godine primjenjuju drevnu tehniku koju koriste Indonežani za bojenje tkanina i drugih predmeta. Rezultat je - kaleidoskopski otisak koji inspiriše na egzotične destinacije. Etno motivi kreću se od klasičnih duginih tie-dye, do ton sur ton tonova. Ali to nije sve - trend se ulijeva u romski stil s jednodijelnim i dvodijelnim kupaćim kostimima uz čipku i heklane dijelove za nomadske i znatiželjne žene, sklone slobodi.

Retro nostalgija - kolekcije kupaćih kostima za ovo ljeto trpe sav šarm prošlosti. Pedesete godine vraćaju se u modu, daju sofisticiranu privlačnost i nemaju dobne granice s modelima alla Marilyn Monroe - od bikinija s visokim strukom, do polka tačkica, vichy i cvjetnih motiva nostalgičnih uzoraka koji se nose uz ovalne sunčane naočale i ručnik omotan oko glave, kao što su nekada radile svjetske dive.

Animalier - animal otisak doslovno je "napao" odjeću za ljeto 2019. Odjeća i aksesoari za plažu, bikini i jednodijelni kostimi u otisku pitona ili zebre, sve do klasičnog leoparda, među najtraženijim su.

Logomanija - veći, hrabriji i bezobrazniji nego ikada, logotip se vratio na kupaće kostime kao pravi protagonist. Zahvaljujući rasprostranjenoj nostalgiji za devedesetim godinama prošlog stoljeća, osjeća se potreba za izražavanjem ljubavi prema brendu (i iznad svega) na plaži. Napisan jasnim slovima jednostavno ili ponavljano, ove godine logo se ističe ponajprije na sportskim kupaćim kostimima. Nosi se i ispod denim odjeće  daleko od obale.

Neon - ako se u prošlosti činilo da neonske boje izlaze iz mode svugdje osim kod Kim Kardashian, to više nije tako, jer fluorescentne nijanse osvojile su modne piste za ljeto 2019. Fluorescentne boje nalaze se svuda, od odjeće, do aksesoara, a ističu se zelena, žuta, ružičasta, crvena, narandžasta. Ove boje naglašavaju jednostavne bikinije s vezicama, u stilu Baywatcha, i pojačavaju preplanulost više od svih ostalih.

Minimalno - manje je više, pa čak i kada je riječ o kupaćim kostimima. Dizajneri ponovno otkrivaju bit, fokusirajući se na neutralne oblike, boje i rezove, ali s jakim vizuelnim učinkom. I ovdje u ljetnim kolekcijama pojavljuju se trokutasti bikiniji u prirodnoj paleti boja koja istražuje tonove zemlje, a kreće se od gline, do šume, uz bezvremensku crno-bijelu. Strogi i geometrijski oblici oživljeni su dubokim rezovima i naboranim tkaninama na najnoviji način.

Jedno rame - ako su haljine s jednim ramenom najpopularnije za večernje izlaske, ista funkcija pripala je i kupaćim kostimima na jedno rame. Elegantno i senzualno, zahvaljujući posebnoj kombinaciji krojeva, linija i proporcija, ovakvi kupaći kostimi povećavaju ženstvenost do kraja. Trend ima moć da se transformira. Nosite ga kao kupaći kostim, a kad sunce zađe, samo navucite suknju i spremni ste za aperitiv na plaži.

Kupaći kostimi27.06.2019.
1 od 29
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.