Petak, 28.02.2020.

Zanzibar

Divovske kornjače najstariji stanovnici otoka Changuu

FOTO: AA

Radi se o najstarijim stanovnicima ovog otoka na istočnoafričkoj obali. Ovaj egzotični otok jedan je od nekoliko na svijetu na kojem žive divovske kornjače, a od Zanzibara je udaljen 5,6 kilometara

Otok Changuu, koji pripada Zanzibaru, mjesto je poznato po nekoliko stvari, a jedna od njih su i divovske kornjače koje ga nastanjuju. Radi se o najstarijim stanovnicima ovog otoka na istočnoafričkoj obali. Ovaj egzotični otok jedan je od nekoliko na svijetu na kojem žive divovske kornjače, a od Zanzibara je udaljen 5,6 kilometara.

Nadležne vlasti ulažu velike napore u zaštitu otoka i njegovih stanovnika, pa na oklopu svake kornjače piše i njena starost - od 100 do 200 godina. Student Abid Omer Abid iz Zanzibara, ispričao je da je ovo područje sve popularnije turistima koji dolaze, između ostalog, da se kupaju u tirkiznoj vodi. 

Kornjače koje posjetioci tokom dana hrane voćem i povrćem, tokom polaganja jaja povlače se u mirniju sredinu, daleko od očiju javnosti. Iako je na kartama upisan pod imenom Changuu, mnogi turisti ga zovu i Zatvorskim otokom (Prison Island) ili Otokom kornjača. Naziv Zatvorski otok dobio je zbog zatvorskog kompleksa u kojem su bili zatočeni robovi. Danas objekti koji su pretvoreni u muzej i hotel podsjećaju na mračnu prošlost i 19. stoljeće.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh