open-navfaktor-logo
search
Ugrožena izvorišta vode
Divlja gradnja na Igmanu i Bjelašnici: Odmah zaustavite ili slijede krivične prijave protiv odgovornih
Ukoliko Vlada Kantona Sarajevo odmah ne zaustavi nelegalnu gradnju na Igmanu i Bjelašnici, neformalna grupa građana "Hoćemo pitku vodu i čist zrak" protiv najodgovornijih vlasti u KS podnijet će krivične prijave.
04.05.2023. u 12:22
get url
text

Poručio je to Sejfudin Tokić, programski koordinator, navodeći kako Vlada KS u ovom trenutku ima mogućnost, prema Zakonu o upravnom postupku, poništiti stotine nelegalno izdatih građevinskih dozvola (čak i ako su ispoštovane procedure općine Trnovo) jer direktno utječu na zdravlje.

Inspekcije nemoćne

- Svjedoci smo prešutne saglasnosti da Vlada KS svjesno cijeli problem prebacuje na inspekcije sa kojima smo razgovarali i koji su nam kazali da je to smiješna stvar i da oni ne mogu zaustaviti nelegalnu gradnju kada većina aktuelnih i bivših političara sa velikim utjecajem na planinama imaju apartmane ili imaju uložen novac u biznis. Nije nikakva tajna da postoji osnovana sumnja da se veliki dio crnih tokova novca gore pere kroz izgradnju apartmana - ističe Tokić uoči početka kampanje na ulicama Sarajeva čiji je cilj zaustaviti nelegalnu gradnju na Igmanu i Bjelašnici.

Sejfudin Tokić

Divlja gradnja na ove dvije planine poprimila je takve razmjere da objektivno, prema riječima Tokića, postoji velika opasnost da Sarajevo uskoro ostane bez pitke vode nakon što je Vrelo Bosne onečišćeno fekalijama i već više od 13 godina onečišćena voda izvorišta koje je bilo jedno od najpoznatijih izvorišta pitke vode u ovom dijelu Evrope.

- Nelegalna gradnja je u vezi s građevinskom mafijom koja očito ima veliki utjecaj na političke centre moći kod vladajućih političkih stranaka jer se bez obzira na to što je evidentno da većina objekata na Igmanu i Bjelašnici nemaju osnovne dozvole, ona kontinuirano nastavlja bez obzira na promjenu vlasti.

Tokić posjeća kako su Igman i Bjelašnica, prema važećem Prostornom planu Federacije BiH, "prostor parka sa najvećim stepenom zaštite područja Igmana, Bjelašnice i dijelova Visočice i Treskavice, te da svaka gradnja na tim područjima onemogućava da se postojeći propisi dosljedno primjenjuju".

- Najveći dio Treskavice, odnosno Bjelašnice na području općine Trnovo predstavlja vodozaštitnu zonu koja je sistematski uzurpirana uz učešće najviših funkcionera koji su bili u SDA, a sada su dio "Trojke" nelegalnom gradnjom i onečišćavanjem izvorišta vode. Tražimo da se trenutačno zaustavi nelegalna gradnja, počne sanacija te pokuša stvoriti pretpostavka da se taj prostor vrati u prirodni ambijent koji je zacrtan prema postojećim zakonima, odnosno Prostornom planu FBiH.

Naveo je "kako je u KS donesen falsifikovan Prostorni plan KS, što se, kako kaže Tokić, može utvrditi pregledom dokumentacije jer se prilikom njegovog donošenja, Skupština KS, odnosno predlagač Vlada KS, pozvala na nepostojeći prostorni plan FBiH koji nikada nije usvojen i kao validan uopće ne postoji".

- Plan je donesen mislim 2017. godine, a stepen korupcije koji je njime zahvaćen vjerovatno prevazilazi sve dosadašnje koruptivne afere - naglašava Tokić.

Prostor Igmana i Bjelašnice jedinstven je rezervat prirode u kojem se sudaraju dva klimatska fronta iz čega proističe više od 100 vrsta flore i faune, od kojih su mnoge endemične. Međutim, taj izuzetni prostor potpuno je, kaže Tokić, devastiran, a uništavanje se i dalje nastavlja.

Fekalije dolaze do izvorišta

Dodaje kako je do sada više od osam miliona kvadratnih metara šuma i livada najljepših u Evropi uništeno divljom gradnjom, a u toku je procedura da se na Velikom polju Igmana 380 hiljada novih kvadratnih metara iz prirodnih pretvori u građevinske površine.

- Još nisu počeli radovi, ali je planirano da kompletno Veliko i Malo Polje na Igmanu budu cementirani. U historiji Sarajeva ovim dijelom prošle su razne vlasti, carevine, ali niko nikada nije imao takvu primitivnu i suludu pamet da vrši takav zulum nad ovim prostorom, jer su svi znali da se radi o poroznom prostoru. Vi sad kad prospete vodu na padinama Bjelašnice i Igmana, ta voda će doći do izvorišta Saraljevskog polja - pojašnjava Tokić.

Navodi "kako je značaj zaustavljanja divlje gradnje na Igmanu i Bjelašnici trenutno na takvom nivou da od njega zavisi budućnost normalnog življenja u Sarajevu".

- Stanovnici Sarajeva su po kancerogenim oboljenjima gornjih disajnih puteva u samom vrhu u svijetu, a po oboljenjima najmlađih drugi smo na listi. Zbog onečišćenja vode iz vodovoda u glavnom gradu BiH pojavio se endemični tip karcinoma debelog crijeva. No sve je to nažalost stavljeno u drugi plan zbog ostvarivanja estraprofita određene grupe ljudi. Prostor Babinog dola na Bjelašnici došao je u takvu fazu da se realno može očekivati pojava smoga koji je karakterističan za Sarajevo jer je stepen gradnje tzv. planinskih pansiona dostigao razmjere najgušće naseljenih područja u urbanom dijelu grada Sarajeva. Bukvalno prozor jednog apartmana gleda u prozor drugog bez riješene kanalizacije, a sve fekalije koje se proizvedu, kroz poroznu strukturu planina, dolaze do izvorišta pitke vode sa kojih se snabdijevaju građani Sarajeva - zaključio je Tokić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.