open-navfaktor-logo
search
NSRS usvaja zakon
Diskriminacija sve izraženija: Porezne povlastice u RS-u za sve koji koriste ćirilicu!
Ustavom Bosne i Hercegovine i ustavima Republike Srpske i Federacije BiH, kao i podzakonskim aktima, uspostavljena je puna jednakopravnost srpskog, hrvatskog i bosanskog jezika kao i jednakost ćiriličnog i latiničnog pisma.  
15.09.2021. u 11:56
get url
text

Na današnjoj posebnoj sjednici Narodna skupština Republike Srpske razmatrat će se, i pored toga što je državnim i entitetskim ustavom definirano ovo pitanje, Prijedlog zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, po hitnom postupku.

Ovim činom, Narodna skupština RS-a ozvaničit će ekskluzivitet srpskog jezika u ovom entitetu. Sam po sebi, ovaj zakon je diskriminatoran, ali primjera radi posebno upada u oči jedan od članova. Tako će svi oni koji se odluče da koriste samo ćirilicu imati čak i porezne povlastice. 

Član 9.

- Republičkim propisima i propisima jedinica lokalne samouprave, u skladu sa posebnim zakonima, mogu se ustanoviti porezne i druge administrativne olakšice za privredne i druge subjekte koji u svom poslovanju, odnosno u obavljanju svoje djelatnosti odluče da koriste ćiriličko pismo, što uključuje i korišćenje ćiriličkog pisma u elektronskim medijima i prilikom izdavanja štampanih javnih glasila.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.