open-navfaktor-logo
search
Saopćenje za javnost
Disciplinska komisija FSBiH štiti Borac umjesto igrače, Sindikat najavio žalbu FIFA-i
Sindikat profesionalnih fudbalera Bosne i Hercegovine (SPFBiH), s ciljem informiranja javnosti o okolnostima u vezi sa zasjedanjem Disciplinske komisije Fudbalskog Saveza BiH (DK FSBiH) od dana 18. februara 2022. godine, oglasio se saopćenjem za javnost.
02.03.2022. u 15:36
get url
text

- DK FSBiH, postupajući po zahtjevu fudbalera Siniše Dujakovića i Đorđa Ćosića, bivših igrača FK Borac Banja Luka, nije donijela odluku koja ide u skladu sa zahtjevom fudbalera. Odluka broj 02-448-2/22 od 18. februara, koju smo zaprimili putem pravnih saradnika 24. februara 2022. godine neposredno uoči prvog kola nastavka Premijer lige BiH odgodila je obavezu plaćanja dugovanja FK Borac Banja Luka prema spomenutim fudbalerima i nije nametnula propisane sankcije klubu - saopćeno je iz SPFBiH.

Podsjećaju da je riječ o igračima koji su po nejasnim okolnostima u jesenjem dijelu takmičarske sezone 2021/22 potpisali raskide ugovora sa spomenutim klubom, te više mjeseci čekaju isplatu ugovorenih rata iz međusobnih sporazuma.

Disciplinska komisija FSBiH jasno se stavila na stranu kluba, te je učinila pogrešno i nepotpuno utvrđivanje činjeničnog stanja, pogrešno je primijenila materijalno pravo i napravila grube odredbe postupka.

- SPFBiH, kao punopravna članica Svjetske unije fudbalera - FIFPRO, uložit će sva raspoloživa pravna sredstva kako bi zaštitili interese naših članova, sjajnih fudbalera i momaka.

S tim u vezi, SPFBiH putem pravnih saradnika obratio se Komisiji za licenciranje FSBiH, a u toku sutrašnjeg dana naše dopise zaprimit će FK Borac Banja Luka, te Apelaciona komisija FSBiH. Također, putem naših međunarodnih partnera obratit ćemo se i FIFA-i, te ukazati na jasno favoriziranje jednih nad drugima, odnosno ukazati kako se na različit način primjenjuju važeća pravila. Primjera radi, FK Željezničar Sarajevo je zbog istog disciplinskog prekršaja dobio informaciju o suspenziji (u međuvremenu je klub sklopio sporazume i izmirio veći dio dugovanja prema bivšim igračima), dok FK Borac nije dobio propisane sankcije u predmetima protiv kluba, gdje SPFBiH zastupa igrače.

S ciljem ispravne informisanosti javnosti u narednim danima objaviti ćemo detaljnu pravnu analizu ovog predmeta, te podsjećamo da je bh. javnost i u prošlosti svjedočila povlaštenom stavu FK Borac kada je u pitanju primjena domaćih pravila.

To se ogleda kroz predmet Mladena Lučića, kada je DK FSBiH pomjerila rok isplate duga kluba prema igraču za vrijeme duge zimske pauze ili u predmetu igrača Nemanje Janičića, kojem je suprotno odrebama pravila raskinut važeći ugovor sa FK Borac, a koji je u sklopu međunarodne arbitraže na CAS (Međunarodni arbitražni sud za sport), uz pomoć SPFBiH i FIFPRO dokazao destruktivne namjere protiv njega, te mu je ugovor vraćen na snagu - saopćio je SPFBiH, koji je pozvao sve bh. igrače da im se obrate za pomoć i podršku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.