open-navfaktor-logo
search
Polemika
"Disciplinovanje" zastupnika Nikšića: Okerić ni čuo ni vidio, Katica ne bi da komentira zahtjev policije
Proteklih dana razvila se "zanimljiva" polemika između zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo Damira Nikšića i Sindikata policije KS.
16.05.2021. u 08:22
get url
text

Nikšić je nedavno u videu na svom privatnom Facebook profilu opisao neugodnost koju je doživio tokom šetnje Sarajevom, kada je umalo imao incident sa biciklistom koji je izvodio vratolomije, te se požalio kako nije uspio vidjeti ni jednog policajca kojem bi to prijavio. Osim toga, lopovima je poručio da vikendom mogu slobodno "ordinirati" u centru Sarajeva jer nema nijednog "drota".

- Subotom i nedjeljom slobodno dođite u Sarajevo, murije nema. Bujrum u Sarajevo, radite nam šta hoćete subotom i nedjeljom i kad prošetamo Ferhadijom i Titovom, možeš krasti i gaziti nas. Mi u strogom centru vikendom nijednog drota nemamo – kazao je, između ostalog, Nikšić.

Na to je ubrzo uslijedila reakcija sindikata policije KS. Između ostalog, istakli su i to da ih je Nikšić vrijeđao nazvavši ih drotovima i murijom, te dodali kako ih je zaprepastila tolika količina netrpeljivosti i nepoštovanja, zatraživši da bude pozvan na odgovornost.

- Navedenim postupcima imenovani je prekršio Poslovnik o radu Skupštine KS, a naročito niz odredbi Etičkog kodeksa zastupnika, usljed čega je ugrozio integritet i ugled Skupštine i njenih zastupnika. Tražimo od Skupštine da neposredno ili putem svojih nadležnih tijela preduzme aktivnosti na utvrđivanju činjeničnog stanja i odgovornosti povodom neprimjerenog ponašanja zastupnika Damira Nikšića - poručili su iz Sindikata policije KS.

VEZANI TEKST - Zastupnik Nikšić pita gdje su "drotovi": Lopovi, bujrum subotom i nedjeljom u Sarajevo! 

Na sjednici Skupštine KS zastupnik Nikšić im je uzvratio.

- Sindikat policije demantuje svaku informaciju koja ne dolazi od same policije i tvrdi da se radi o laži i dezinformaciji, što je veoma simptomatično. Da li to znači da građani moraju više vjerovati sindikatu policije i policijskim izvještajima nego sopstvenim očima? To liči na ono što smo imali prije tri-četiri godine, kada su nas nadležni ubjeđivali da zrak u Sarajevu nije zagađen i da više vjerujemo njima, nego sopstvenim bronhijama – kazao je.

Dodao je kako misli da je dosta bilo utjerivanja građana i zastupnika u laž.

- Pozivam ovim putem građane Sarajeva da demantuju Sindikat policije i da na Facebook stranicu Vlade KS pošalju svoju ocjenu prisustva policije, naročito vikendom, a Vlada KS neka proslijedi tu informaciju komesaru i Sindikatu policije. Pretpostavljam da se radi o Sindikatu istih onih radnika MUP-a koji protivzakonito parkiraju svoja privatna vozila na trotoaru u ulici Musala - naveo je.

Objasnio je i zašto je policajce nazvao drotovima i murjacima.

- Što se tiče izraza koje koristim u privatnom životu na Facebook stranici, izraza kao što su "murija" i "drot", oni predstavljaju moju kulturnu tradiciju, nematerijalnu baštinu ovog grada koju sam kao umjetnik i kulturni radnik dužan očuvati živom. U Sarajevu smo tako od milja zvali nekadašnju miliciju, čijim smo radom i efikasnošću očigledno bili zadovoljni do te mjere da i dan-danas kruže legende o tome kako se moglo mirno spavati na klupi u parku, a da ti se ništa ne desi, što najbolje govori o nivou sigurnosti u bivšoj državi. Tako da se moje korištenje tih istih naziva za današnju policiju može protumačiti samo i jedino kao kompliment koji neki očigledno nisu razumjeli, a ni zaslužili da ne objašnjavam i zašto – naglasio je Nikšić.

Zatupnik je dodao kako je veći problem od toga to što policijski organi dovode u pitanje i utjeruju u laž zakonodavnu vlast i zastupnike koji predstavljaju građane.

- U mom slučaju - građane koji dijele moje zapažanje i moje mišljenje i moj govor. To je dodatno zabrinjavajuće. Izvršna vlast mora slušati građane i njihove predstavnike, sviđalo se njoj ili ne ono što mi govorimo i kako mi govorimo. I na tome ćemo insistirati - da nas poslušate i učinite ono što od vas tražimo – zaključio je.

Nakon ovog svojevrsnog napada policije na zastupnika Nikšića, niko od njegovih skupštinskih kolega nije se oglasio, ali izostala je i reakcija iz MUP-a KS.

Kako će se okončati ovaj "sukob" pokušali smo doznati i od Elvedina Okerića, predsjedavajućeg Skupštine KS, te od njega tražili komentar na ovu situaciju, ali je on rekao da nije pregledao Nikšićev video niti pročitao reakciju Sidnikata policije KS, te, kako je kazao, ne može komentarisati ova dešavanja.

Obratili smo se i Admiru Katici, ministru MUP-a KS, ali on nije želio komentarisati to da li zastupnici u Slkupštini KS bez straha smiju komentarisati rad policije i da li je ovakva reakcija Sidikata policije KS primjerena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.