VEZANI TEKST - Inspektor Hubijer: Amina je rekla da su je Bubalo i Čampara "zavalili", Čavka mi je pokušao podmetnuti...

Odmah po završetku ročišta na kojem su iznesene završne riječi, sudija Branko Perić je najavio da će presuda u ovom slučaju biti donesena danas u 12 sati. 

Tužilac Oleg Čavka je u završnoj riječi kazao kako smatra da je potpuno dokazao krivnju optuženih, a od Suda je tražio da ih proglasi krivim i osudi "po zakonu". Međutim, ono na čemu je insistirao, a što je po mišljenju odbrane ključno za ovaj predmet, je da se Mehmedagiću "zabrani obavljanje funkcije direktora OSA-e" i to na pet godina. 

S druge strane, advokati optuženih su kazali kako niti iz jednog dokaza tužioca, a posebno iz iskaza svjedoka, ne proizilazi da su počinili bilo šta nezakonito, naprotiv. 

Mehmedagiću i Pekiću je suđeno zbog izuzimanja snimaka iz poslovnice BH Pošte u Sarajevu, gdje je Tužilaštvo smatralo da je to urađeno nelegalno i za "privatne potrebe direktora OSA-e". 

- Ovo nije krivični postupak, ovo je politički postupak, ovo je taj "hibridni rat" o kojem smo imali priliku čuti ovdje u sudnici. Naš branjenik se treba skloniti i to je prva stvar koju tužilac ističe u završnim riječima kada kaže "zabranite mu rad, a ne kaže osudite ga". To se nastavlja dalje, vidimo da se ti postupci dalje nastavljaju - kazala je Senka Nožica, advokatica Osmana Mehmedagića. 

VEZANI TEKST - Nakon što ju je Sud dvaput odbio: Tužilaštvo ponovo podiglo optužnicu protiv Mehmedagića, Cikotića i Druškića

Tužilaštvo BiH je prije dva dana podiglo novu optužnicu protiv direktora OSA-e, ali i ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića, te Muriza Druškića, zbog navodne zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, a u vezi sa sigurnosnim provjerama.

Sud Bosne i Hercegovine ranije je odbio potvrditi optužnicu u istom predmetu, jer, kako je tada rečeno iz te pravosudne institucije, nije utvrđena osnovana sumnja da su ostvarena bitna obilježja bića krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Na tu odluku Tužilaštvo je uložilo žalbu, da bi i Vanpretresno vijeće Suda BiH potvrdilo prvobitnu odluku sudije za prethodno saslušanje, te optužnicu u cijelosti odbilo kao neosnovanu.

Iz Tužilaštva su, međutim, potvrdili da su podigli novu optužnicu i uputili je Sudu na potvrđivanje.