open-navfaktor-logo
search
Vlast u KS
Direktorske fotelje: Kome se spremaju smjene, a gdje su već postavljeni kadrovi "šestorke"
Izgleda da se šestorka nije mogla dogovoriti koga će postaviti na vruću stolicu i najnepoželjniju direktorsku poziciju u GRAS-u, te je još na istom mjestu Avdo Vatrić
05.10.2019. u 20:26
get url
text

Nakon formiranja vlasti u Kantonu Sarajevo počelo se sa smjenama direktora u javnim preduzećima. U pojedinim preduzećima direktori su smijenjeni u veoma kratkom roku, dok se u pojedinim javnim ustanovama i preduzećima još čeka na smjenu i nova imenovanja.

Nije se dugo čekalo na smjenu direktora Turističke zajednice Kantona Sarajevo Midhata Hubijara kako bi se na to mjesto po prijedlogu Naroda i pravde imenovao Nermin Muzur. I u KJKP Vodovod i kanalizacija ubrzo je uslijedila smjena direktorice Azre Muzur, a Narod i pravda je na tu poziciju postavila Envera Hadžiahmetovića.

Na mjesto Nevresa Alispahića, direktora preduzeća ZOI'84, imenovan je Kenan Magoda iz SDP-a, a umjesto Admira Džbura SDP je postavio Envera Zornića na mjesto direktora Toplana.

Podsjećamo, prije nekoliko dana objavljeno je kako je Zornić bio osuđen za ubistva počinjena za vrijeme agresije na BiH te je tražena njegova smjena sa ove pozicije. Međutim, on još nije razriješen dužnosti direktora.

Posljednja u nizu je smijenjena i direktorica Sarajevogasa Nihada Glamoč, a na njeno mjesto direktora bi trebao postaviti SDP. Uposlenici ovog preduzeća tvrde kako je pozicija namijenjena Sejfi Ušanoviću.

Smijenjen je i direktor JU Dom zdravlja KS Fuad Husić koji je na ovoj poziciji bio kao kadar BOSS-a, a imenovan je Mehmed Kulić iz Hadžibajrićeve Nezavisne bosanskohercegovačke liste.

Nakon što je smijenjen direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo Samir Turković, na to mjesto postavljena je Zilha Ademaj, koja je vrlo brzo odstupila sa te pozicije, a trenutno je vršilac dužnosti Sakib Katana, kadar SBB-a.

Smijenjen je i direktor JP Sarajevo-šume Nermin Demirović, a SDP je na ovu poziciju imenovao Amira Joldu.

U KJKP Park je umjesto dosadašnjeg direktora Alena Ramića iz SBB-a postavljen DF-ov član Edin Abdurahmanović, a u RAD-u umjesto Selima Babića imenovana je Vera Arnautović.

Demokratska fronta je na mjesto Generalnog direktora JU Apoteke Sarajevo postavila Nedima Hrelju umjesto dotadašnjeg SBB-ovog direktora Saita Muradića.

Umjesto Muhameda Bekte, donedavnog direktora Službe za zapošljavanje KS, imenovan je ispred Nezavisne bosanskohercegovačke liste Nermin Pećanac.

Na mjesto direktorice TVSA Edine Fazlagić Naša stranka postavila je v. d. direktorice Kristinu Ljevak.

Narod i pravda je na mjesto direktora Veterinarske stanice postavila Nirvesa Bulaju, umjesto dotadašnjeg direktora Almira Džankovića.

Izgleda da se "šestorka" nije mogla dogovoriti koga će postaviti na vruću stolicu i najnepoželjniju direktorsku poziciju u GRAS-u, te je još na istom mjestu Avdo Vatrić.

Iako je konkurs za novog direktora GRAS-a raspisan u maju 2019. godine, još nije izabran novi direktor. 

- Pet osoba se prijavilo za tu poziciju, a u međuvremenu se promijenio Nadzorni odbor pa je to vjerovatno razlog zbog čega se ovako dugo čeka. Vjerovatno će oni sada odlučiti ko će biti novi direktor. Ja sam se prijavio za tu poziciju jer sam stručna osoba  - zaključio je Avdo Vatrić, aktuelni direktor GRAS-a.

I u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć još funkciju direktora obavlja Adem Zalihić iako je ovo mjesto, kako se govorilo, obećano DF-u, a nije došlo ni do smjene SBB-ovog direktora Skenderije Amera Kape.

Iako je bilo govora kako je Narod i pravda kao izborni "plijen" dobila i Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, još nije smijenjen direktor Hamdija Efendić.

SBB-u je pripao i Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, na čijem čelu je već njihov kadar Mirza Hulusić.

I u Pokopu na direktorskoj poziciji sjedi kadar SBB-u Goran Cerić, dok je u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" direktor SBB-ov član Zlatko Kravić.

Jasmin Terović još je na čelu KJKP Tržnice-pijace Sarajevo.

Terović je za Faktor kazao da mu mandat istječe 23. oktobra ove godine i da se nije prijavio na konkurs za izbor novog direktora.

- Čini mi se da je na konkurs za izbor novog direktora pristigla jedna prijava, a konkurs je zatvoren prije nekoliko dana. S obzirom na to da je ovo mjesto pripalo NLB, ja se nisam prijavio jer je već dogovoreno da na to mjesto dođe neko iz te stranke. Uglavnom, meni istječe mandat – zaključio je Terović.

S obzirom na to da je ovo mjesto pripalo Nezavisnoj bosanskohercegovačkoj listi Ibrahima Hadžibajrića, nezvanično saznajemo da se "šuška" kako će na mjesto doći Alija Hodžić.

Našoj stranci je prilikom izbornog plijena pripala i Direkcija za ceste KS, ali na toj poziciji još sjedi Selmir Kovač kojeg je prethodna Vlada KS u novembru 2018. godine imenovala na ovu poziciju nakon što je ova institucija ostala bez čelnog čovjeka nakon hapšenja tadašnjeg direktora Nermina Drnde.

Tako su iz Naše stranke na mjesto direktora Kantonalnog stambenog fonda postavili Tarika Jažića, umjesto dotadašnjeg direktora Adnana Efendića. 

Kanton Sarajevo ima još ustanova i institucija za koje su nadležna ministarstva, ali za te pozicije očito vlada manje interesovanje jer su i budžeti manji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.