open-navfaktor-logo
search
Robne rezerve KS
Direktorica Pekić objasnila zašto je kupovala robu od kolega iz SDP-a i Naše stranke: "Bili su najpovoljniji"
Jelena Pekić, direktorica Direkcije za robne rezerve Kantona Sarajevo, izvijestila je danas Skupštinu KS o radu Direkcije tokom pandemije koronavirusa, kao i o nabavkama koje su vršene u tom periodu. 
21.05.2020. u 16:50
get url
text

Pekić je rekla da su sve nabavke koje su spominjane u javnosti u proceduri razmatranja kod Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo. Prema njenom mišljenju, zloupotreba nije bilo. 

U vezi s nabavkom maski koje je Direkcija kupila od firme Kismet, a koja je u vlasništvu SDP-ovog zastupnika Alena Karića u Skupštini Tuzlanskog kantona, Pekić također članica SDP-a, je kazala da su one "kupljene po realnim tržišnim cijenama za kvalitet koji se tražio za te maske". Dodala je da se radi o višekratnim pamučnim maskama. 

- Dobavljača smo izabrali na bazi kriterija ekonomski najpovoljnije ponude gdje je presudnu ulogu imao kvalitet i rok isporuke - objasnila je. 

Pekić je zastupnicima objašnjavala i to da je presudno u odabiru dobavljača bilo to što su se maske od firme Kismet mogle odmah koristiti, bez da ih je prethodno trebalo oprati. Činjenicu da su i ona i vlasnik firme od koje su maske kupljene članovi SDP-a, nije obrazlagala. 

Faktor je ranije pisao kako je Direkcija krajem prošle godine kupila vreće za spavanje od firme čija je vlasnica također članica SDP-a. Pekić je rekla kako je zahtjev za ponude poslan na deset adresa. Međutim, firma njene stranačke kolegice je dala najpovoljniju ponudu. 

VEZANI TEKST - "Državna tajna" direktorice Pekić: SDP-ovka je nabavljala robu od SDP-ovaca, ali čini se i od članice Naše stranke

Pisali smo i o nabavci mazuta i lož ulja, a što je prema Faktorovim informacijama, nabavljeno od firme čija je vlasnica članica Naše stranke. Pekić i za ovo ima objašnjenje, a ono glasi da je zahtjev za dostavu ponuda poslan na osam adresa. Firma članice Naše stranke dala je najjeftiniju ponudu. 

- Kompanija je ponudila jeftiniju cijenu i od samog uvoznika nafte, a koji je bio jedan od ponuđača. Od njih su kupili naftu, a opet su bili jeftiniji i od njihove same ponude, što je vrlo interesantno, a što govori i kako neki ponuđači gledaju na Direkciju i kada je u pitanju zaračunavanje cijena - rekla je Pekić. 

U sva tri slučaja ona je izbjegla spomenuti činjenicu da su vlasnici firmi od kojih su robe kupljene članovi SDP-a i Naše stranke. 

Pekić je saopćila da je podnijela krivične prijave protiv NN osoba iz Direkcije, "jer je očigledno da neko iznosi informacije", a koje su po njenom tumačenju državna tajna. 

Zastupnici su problematizirali i zapošljavanje izvjesnog Emira Jesenkovića u Direkciji. Jesenković je prije gotovo mjesec na Faktorovo pitanje o njegovom zapošljavanju u telefonskom razgovoru kazao kako su naša pitanja "trivijalna" te da je posao dobio na konkursu. Naime, prilikom njegovog zapošljavanja, a kako se moglo čuti, nije postojala saglasnost Ministarstva finasija KS. Pekić je i taj slučaj objašnjavala zastupnicima. 

Zastupnik Zvonko Marić pitao je Pekić zbog čega je Agencija za javne nabavke podnijela krivičnu prijavu protiv nje, odnosno Direkcije. I drugi zastupnici su postavljali pitanja u vezi sa nabavkama, ali i drugim pitanjima vezanim za Direkciju.

Cijelu tačku dnevnog reda koja se odnosi na Direkciju možete pogledati u videu ispod. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.