open-navfaktor-logo
search
Livanjski kanton
Direktorica Mamić: Imamo dojavu da se granica prelazi bez izdavanja rješenja
Epidemiološka situacija u Livanjskom kantonu za sada je povoljna, nema sumnjivih niti potvrđenih slučajeva zaraze virusom covid-19, izjavila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo kantona Diana Mamić nakon sjednice Kriznog štaba
23.03.2020. u 19:49
get url
text

Po njenim riječima, na prostoru kantona u samoizolaciji je oko 500 osoba koje su se zadnjih dana vratile iz susjednih i drugih evropskih zemalja u kojima se proširio novi koronavirus.

- S graničnih prijelaza koji se nalaze na prostoru kantona, Kamensko, Vaganj i Strmica, pristiže još osoba. Problem je što imamo dojavu da se granica prelazi bez izdavanja rješenja i što se osobe koje granicu pređu na taj način ne javljaju mjerodavnim tijelima - kazala je Mamić.

Dodala je kako kantonalni sanitarni inspektori i radnici MUP-a čine sve kako bi pronašli te osobe.

- To je jedini način da spasimo naš kanton. Ponavljam da osobe koje su u samoizolaciji moraju biti u kući, moraju biti pod nadzorom 14 dana, ne smiju hodati jer oni su potencijalni nositelji virusa i mora se spriječiti ostvarivanje kontakata - istaknula je.

Na kraju je pozvala sve nivoe vlasti da pomognu medicinskom sistemu Livanjskog kantona kako bi se na vrijeme osigurala potrebna medicinska sredstva za sprečavanje i kontrolu epidemije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.