open-navfaktor-logo
search
Pisali Agenciji
Direktor ZZO o najavi Vlade KS o vakcinama: Istražujemo tržište, gdje i šta se može nabaviti
Danas istječe rok kojeg je Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo dao veledrogerijama i firmama koje se bave prometovanjem lijekova da dostave informacije – da li neko na tržištu prodaje vakcine protiv COVID-19 i na koji način se one mogu uvesti u BiH.
25.01.2021. u 16:42
get url
text

VEZANI TEKST - Vlada KS hoće da kupi vakcine protiv COVID-19, institucije već rekle da ne može; Forto: Ne znam kakav će biti ishod...

Kazao nam je to Sakib Katana, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, i dodao da su oni od Agencije za javne nabavke BiH zatražili mišljenje koji postupak nabavke će se primijeniti u ovom slučaju, imajući u vidu hitnost, kao i specifičnost predmeta nabavke i dobavljača.

Podsjetimo, sve to uslijedilo je nakon što je prije 10 dana Vlada Kantona Sarajevo odlučila da samostalno krene u nabavku vakcina, za šta je izdvojeno 2.000.000 KM, a za cjelokupan postupak obavezala je Zavod zdravstvenog osiguranja KS.

- Zavod je odmah uputio dopise Agenciji za javne nabavke BiH kako bismo prvo utvrdili - koju vrstu postupka da primijenimo s obzirom na to da se radi o vrlo specifičnoj nabavci. Zavod bi trebao da finansira tu nabavku iz svojih sredstava. Također, uputili smo dopis svim veledrogerijama i svim firmama koje prometuju lijekovima na ovom području da nas obavijeste - ima li na tržištu neko ko prodaje vakcine i na koji način se one mogu uvesti u državu. Mi istražujemo tržište u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, gdje i šta se to može kupiti, koje su vakcine na tržištu i hoće li nam neko nešto ponuditi. Naglasio bih da mi u ovom trenutku ne znamo ni cijenu vakcina, odnosno koliko možemo za ta 2.000.000 KM nabaviti vakcina. Rok za dostavljanje tih informacija istječe danas, tako da bismo već sutra trebali imati nešto – kazao je Katana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.