- Htjeli bismo ponovo naglasiti da prioritet treba biti da sve države dobiju vakcinu za visokorizične grupe prije nego što se počnu vakcinisati oni koji su u puno manjoj opasnosti od zaraze - kazala je Kate O'Brien, direktorica odjela WHO-a za imunizaciju i vakcinaciju.

To upozorenje dolazi nakon što je Kanada u srijedu odobrila vakcinu Pfizera i BioNTecha za adolescente od 12 godina nadalje, postavši prva država koja je to učinila.

Očekuje se da će to iduće sedmice učiniti i Sjedinjene Američke Države, a Njemačka je najavila da će vakcinu svim starijim od 12 godina ponuditi do kraja augusta.

Proširenje kampanje vakcinacije na adolescente bogatijih zemalja moglo bi povećati nejednakost u distribuciji vakcina, koju WHO opetovano kritizira.

- Kad vakcine budu raspodijeljene na adekvatan i ravnopravan način - da svaka država dobije dovoljno vakcina za prioritetne grupe, snažno ćemo pozdraviti davanje vakcina mlađim generacijama - naglasila je O'Brien, a prenosi agencija France Presse.

Čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus zatražio je pak da bogate zemlje članice G7 daju apsolutan prioritet ravnopravnom pristupu vakcinama, ističući da je sadašnja situacija "neprihvatljiva".

- Najvažnija stvar koja nam je sada potrebna su vakcine, ravnopravnost u vakcinaciji - kazao je dodajući da pandemija sedmično odnese 100.000 života.

Istaknuo je kako je "više od 80 posto doza vakcina" dato bogatijim državama, dok su one najsiromašnije dobile samo 0,3 posto.