open-navfaktor-logo
search
"Struja je skupa"
Direktor Vodovoda: "Sa pumpanja vode treba preći na gravitaciju, a akademska pamet Sarajeva je podbacila"
Pet puta se voda prepumpava dok dođe na Bistrik, sad zamislite koliko se struje potroši. Voda je skupa, ali opet nije skupa kad se uzme ekonomska cijena. Kanton subvencionira potrošnju vode, preduzeće ide ciljano u gubitak
28.10.2019. u 12:27
get url
text

U utorak će se pred zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo naći Informacija Uprave KJKP Voovod i kanalizacija za period od 14. juna do 15. septembra ove godine.

U informaciji koja će biti prezentirana zastupnicima navedeno je kako je vodosnabdijevanje bilo uredno, te da su obustave vršene samo na lokalitetima gdje su rađene popravke, te rekonstrukcija mreže.

U izvještaju preduzeća također se navodi kako pumpaju velike količine vode za potrošače u visokim predjelima općina Stari Grad, Centar, Trnovo i Vogošća i da to stvara velike troškove električne energije, a da je prodajna cijena vode manja od stvarne cijene vode.

Direktor ViK-a Enver Hadžiahmetović za Faktor je pojasnio kako uprkos tome neće doći do poskupljenja vode.

- Moramo preći na alternativni dio snabdijevanja vodom grada Sarajeva, a to je sa pumpanja na gravitaciju. Akademska pamet Sarajeva je podbacila, posljednjih 50 godina, a naročito posljednjih 20 godina, tako da mi vodu iz najniže tačke, sa Ilidže, pet puta prepumpavamo da bismo je doveli na Bistrik. Ako dovedemo vodu sa, recimo, Jahorine na Bistrik, onda nećemo paliti pumpe, ako ne palimo pumpe, nema struje. Ista stvar je i sa dijelom Poljina i tog dijela grada, ako imamo Peračko vrelo iznad Vogošće, koje je gravitaciono visoko i ako ono snabdijeva vodom taj dio, onda neće biti potrebno iz Centra da pumpe izbacuju vodu na taj dio. Mjesečno oko 900 hiljada maraka dajemo samo za struju – Hadžiahmetovićevo je objašnjenje.  

Ističe kako cijena vode zbog potrošnje struje nije ekonomska.

- Pet puta se voda prepumpava dok dođe na Bistrik, sad zamislite koliko se struje potroši. Voda je skupa, ali opet nije skupa kad se uzme ekonomska cijena. Kanton subvencionira potrošnju vode, preduzeće ide ciljano u gubitak, a mi želimo da sa 92 posto pumpanja vode i samo osam posto gravitacije, u narednom periodu okrenemo, da bude više gravitaciono. U narednih 10 dana Bjelašnicu i Igman skidam sa Bačeva, a ubacujem na Hojtu, na vodovodnu mrežu Trnova. Mi sada na 850 metara dižemo vodu iz Bačeva i Hrasnice na Igman pa na Bjelašnicu, a odozgo dolazi voda na Bačevo – pojašnjava Hadžiahmetović.

Kaže da je suština svega da su iznosi za struju veliki, a da će se nastojati da vodu uzimaju sa izvorišta i vrela, sa kojih je to moguće kako bi voda dolazila gravitacijski do potrošača.

- Cijena se definitivno ne mijenja – zaključio je direktor Hadžiahmetović.

Pored ostalog u Informaciji koja će biti prezentirana Skupštini KS istaknuto je i da je Uprava ViK-a u prethodnom periodu donijela zaključak da se saradnja preduzeća i općina podigne na veći nivo, da se rekonstrukcija cestovne infrastrukture ne može raditi prije zajedničkog sastanka ViK-a i predstavnika lokalne zajednice jer nikome nije u interesu da odmah nakon asfaltiranja dođe do popravke kvarova na vodovodnoj mreži.

Hadžiahmetović je u razgovoru za Faktor kazao kako se od 1996. do 2019. godine nije vršilo fakturisanje odvodnje većih sistema.

- Pivara, Coca-Cola, Hills, Budnjo, Milkos... koji imaju svoje vlastite bušotine. Mi već sa Budnjom i sa Pivarom imamo sudski spor, ai svi ostali će doći na red. Ko ne želi da plati odvodnju, mi ćemo s njim imati sudski spor – zaključuje Hadžiahmetović.

Iz ViK-a ističu kako je popravljeno 1.078 kvarova u predstavljenom periodu, a da će se pojačati aktivnosti na popravci kvarova kako bi se vršio u periodu od 72 sata od momenta prijave.

Navode, također, da je u periodu od januara do augusta 2019. godine gubitak preduzeća iznosio osam miliona maraka što je u odnosu na isti period prošle godine manje za 0,95 miliona KM, a rezultat je to, ističu, povećanja prihoda za neovlašteno korištenje vode i smanjenje rashoda po svim vrstama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.