open-navfaktor-logo
search
Kredit EBRD-a
Direktor ViK-a: Rekonstrukcija vodovodne mreže u Sarajevu neće početi prije jeseni
Nažalost, za obnovu cijele vodovodne mreže neće biti dovoljan kredit EBRD-a od 50 miliona maraka i zato moramo odrediti najvažnije dionice i postrojenja koja najhitnije trebaju da budu obnovljena, tvrdi Hadžiahmetović
27.07.2019. u 17:02
get url
text
get url
text

Hoće li konačno početi rekonstrukcije vodovodne mreže u Sarajevu, pitali smo Envera Hadžiahmetovića, v. d. direktora Vodovoda i kanalizacije Sarajevo, jer prva tranša kredita EBRD-a od 20 miliona maraka već je uplaćena ovom javnom preduzeću.

- Mi se nadamo pokretanju prve faze projekta već najesen, ali ViK ne stoji skrštenih ruku i radimo i na obnovi nekih od najkritičnijih dionica i to vlastitim sredstvima i uz pomoć općina i Vlade KS, kao što je recimo Kranjčevićeva ulica, čiju obnovu počinjemo u septembru – počinje priču Hadžiahmetović.

Ipak, direktor ViK-a dodaje da do značajnije obnove vodovodne mreže još neće doći sve dok se ne završe potrebni projekti i procedure u sklopu projekta EBRD-a, što je davno dogovoreno.

Bez pumpi nema vode

- Morate znati da je obnova skupih elektro i pumpnih postrojenja čija je upotreba faktički istekla još davno jedan od najvećih prioriteta. Zbog toga nam se nekada čine neozbiljnim pitanja nekih krugova da li je kredit EBRD-a uopće potreban. Da, i to su znale i ranije uprave, potpisnice ovih ugovora i to vrlo dobro znamo i mi danas. Da bismo odgovorili na to pitanje, moramo se prije svega vratiti više od dvije godine unazad, kada je tadašnji direktor ViK-a Nezir Hadžić u dogovoru sa Vladom KS potpisao kredit sa EBRD-om, kao jednu od strateških mjera u cilju rješavanje katastrofalnih redukcija vode koje su kulminirale u 2017. godini - ističe direktor Hadžiahmetović te dodaje:

"Početkom 2018. godine počelo se raditi na realizaciji projekta u smislu priprema tenderske i projektne dokumentacije i definisanja prioriteta. Nažalost za obnovu cijele vodovodne mreže neće biti dovoljan kredit EBRD-a od 50 miliona maraka. Zato moramo odrediti najvažnije dionice i postrojenja koja najhitnije trebaju da budu obnovljena."

Haždiahmetović naglašava kako su prethodne dvije godine obilježene samo gubicima.

- Dvije izgubljene godine su iza nas, građevinske sezone, izgubljene količine vode i skoro ugašeni projekat EBRD-a koji evo ni do jula 2019. godinenije pokrenut, u smislu početka obnove na terenu. Zašto je to tako, zašto proces tenderske pripreme nije bio rađen brže i kvalitetnije, zbog čega su kandidovane neke dionice koje apsolutno nisu prioritet, a dokumentacija za neke druge, važnije, nije spremna, to ćete morati pitati odgovorne za to - poručuje direktor ViK-a.

Da ne bude redukcije

Hadžiahmetoviću je prioritet da se riješe mnogobrojni problemi u vodovodnoj mreži, a rekonstrukcija je tek u drugom planu.

- Uprava ViK-a je svjesna da su pred nama mnogi poslovi jer ako hitno ne obnovimo neka postrojenja, a za šta nemamo vlastita sredstva, imat ćemo veliki problem. Da imamo svoj novac uz kredit EBRD-a mogli bismo pokrenuti zamrznute procedure, tenderske evaluacije i dokumentacije kao i sve druge potrebne mjere kako bi čim prije ova sredstva bila operativna i kako bi mašine i ljudi izašli na teren. Posljednjih 10-ak dana bukvalno radimo 24 sata, pokušavajući da saniramo štetu i situaciju u kojoj smo se našli, iz nama neobjašnjivih razloga, jer ova obnova, a i samim tim i EBRD kredit, su prije svega najpotrebniji građanima Sarajeva kako više nikada ne bi iskusili redukcije – veli Hadžiahmetović.

Na sreću na kredit EBRD-a još se ne plaćaju penali zbog kašnjenja u implementaciji projekta. Kredit će se tek početi vraćati za tri godine, jer toliko traje grace period, ali teško da  ćemo sve stići na vrijeme, zaključuje direktor Vodovoda i kanalizacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.