open-navfaktor-logo
search
Afera "Kisik"
Direktor UKC-a RS-a Đajić: Obradovali smo se dolasku policije
Generalni direktor UKC-a RS-a u Banjoj Luci Vlado Đajić kazao je danas da je pacijentima u ovoj zdravstvenoj ustanovi davan ispravan medicinski kisik, čija je čistoća 99,92 posto, bez sastava štetnih materija.
30.09.2021. u 12:36
get url
text

Đajić je to izjavio nakon što je jutros u Vladi RS-a predstavljen rezultat laboratorijske analize uzoraka kisika uzetih iz UKC-a RS-a i još nekih bolnica u ovom entitetu, a nakon što je otvorena afera "Kisik" koja od prošle sedmice potresa RS.

VEZANI TEKST - Dragojević-Stojić: Višković pokušava građane napraviti ludima, analizu nije radila ovlaštena laboratorija

On tvrdi da je napravljena vještačka kriza zbog "formalnosti", oko nekoliko papira i pečata.

Komentirajući jučerašnji dolazak MUP-a RS-a u UKC RS-a, koji je izuzeo dio dokumentacije oko nabavke kisika u toj ustanovi posredstvom firme TGT Tehnogas Laktaši, Đajić je istakao da su se "obradovali policiji".

- Niko se ne raduje policiji, a mi smo se juče obradovali. Drago nam je da su došli, da vide da je tender, plaćanje, upotreba, zaštita... da je sve bilo po zakonu - kazao je Đajić, a obrušio se i na gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića koji je otvorio ovu aferu, rekavši da ima "bolesnu političku ambiciju".

VEZANI TEKST  - Višković: Kisik je ispravan, čistoće 99,9 posto, afera ne postoji

Rekao je da je zahtjev policije bio da se ne priča o detaljima, dok se ne okonča istraga.

- Sve je po zakonu, sve je čisto. Sve procedure su ispoštovane - tvrdi Đajić.

Potvrdio je da je jutros stigla cisterna kisika u UKC RS-a "od onih koji imaju formalne dozvole".

Upitan kako će se dalje nabavljati kisik, on je rekao da "zbog formalnosti" za sada samo jedna kuća u BiH ima sve neophodne dozvole ("Messer" op.a.).

- U pregovorima smo i sa drugim kućama, a i sa ovom od koje sada nabavljamo - istakao je Đajić.

Doktor Peđa Kovačević, komentirajući visok procenat smrtnosti pacijenata od koronavirusa, rekao je da je u 2020. godini ukupna smrtnost pacijenata na kiseoničkoj podršci, bila oko 36 posto.

- Bilo je zahtjeva od prošle sedmice, gdje pacijenti ili članovi porodica traže da pismeno odbiju liječenje i terapiju koja zahtijeva kiseoničku podršku, uključujući i operacije, ili da su spremni da vode hospitalizovane kući da ih "spasu", jer su nepovjerljivi, zbunjeni i uplašeni i misle da im mi želimo naškoditi umjesto pomoći - kazali su danas doktori u UKC-u RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.