open-navfaktor-logo
search
"Centar za srce"
Direktor tuzlanske bolnice Elmir Jahić: Medicinska sestra radila s pacijentima, ne znamo kako se zarazila
Medicinska sestra Medicinskog instituta Bayer iz Tuzle, nekadašnjeg Centra za srce, kojoj je danas dijagnosticiran koronavirus, tokom ove sedmice dolazila je na posao i radila s pacijentima na Odjelu kardiologije, potvrdio je za Faktor direktor Medicinskog instituta Bayer Elmir Jahić.
27.03.2020. u 23:07
get url
text
Medicinski institut Bayer, u Tuzli poznatiji kao Centar za srce

- Naša medicinska sestra jutros je došla na posao i žalila se na bolove iza prsne kosti. Posumnjali smo na kardiološke probleme i uradili kardiološke preglede, međutim to nije bio uzrok tegoba. Ona nije bila febrilna, dakle nije imala temperaturu, ali smo na osnovu drugih simptoma posumnjali na infekciju virusom COVID-19 te smo kontaktirali Zavod za javno zdravstvo (ZJZ) TK i nadležni higijeno-epidemiološku službu - kaže dr. Jahić.

Nakon što je urađen test i pokazalo se da je pozitivan, aktivirane su procedure, koje svaka bolnica ima za slučaj ovakve infekcije.

- Mi smo bili spremni na ovakvu situaciju i poduzeli smo mjere u koordinaciji s Kriznim štabom TK. Svi koji su se zatekli na Medicinskom institutu danas su tamo i ostali i slijedi epidemiološka procjena kontakata zaražene žene - navodi dr. Jahić, koji ističe da još uvijek nije jasno kako se medicinska sestra zarazila.

Dakle, svi oni koji su se zatekli u bolnici bit će na neki način uzeti u epidemiološku obradu, koja će, po svemu sudeći trajati cijelu noć.

- Mi nemamo podatke o tome kako se medicinska sestra zarazila, da li putem svojih privatnih kontakata ili eventualno preko zaraženog pacijenta. Mi za sve naše kardiološke pacijente radimo i epidemiološku procjenu za posljednje dvije godine, ali smrtnost kod infarkta miokarda je oko 30 posto tako da se mnogo prijema radi po hitnoj proceduri i tu je prioritet saniranje srčanih problema - pojašnjava Jahić.

Pored medicinske sestre pozitivna na koronavirus je još jedna mlađa žena iz Lukavca, koja je putovala u instranstvo, a po povratku u našu zemlju, prije pet-šest dana, bila je u kućnoj izolaciji.

Ministrica zdravstva TK Dajana Čolić potvrdila je da će se jedan dio testova raditi večeras, a sve će biti nastavljeno sutra.

- Osobe koje budu pozitivne idu u izolatorij, a one koje budu negativne ćemo za svaki slučaj ostaviti u izolaciji kod kuće - rekla je Čolić.

O zaraženima na području TK na Facebooku se oglasio i ministar poljoprivrede TK, inače predjednik Kriznog štaba TK, koji je iznio detalje o mogoćmostima izvora zaraze.

- Jedna osoba iz Lukavca ( bila u izolaciji i poštovala mjere izolacije)! Druga osoba je iz Centra za srce u Tuzli (prema informacijama u Centru za srce radili su operaciju pacijentice iz Banje Luke koja je bila pozitivna)! Jos jednom apelujemo, smanjite izlaske! Ograničite kretanje! Poštujte mjere štabova! Samo zajedno i samo ozbiljnim pristupom lakše ćemo prevazići ovu pandemiju - napisao je Šakić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.