Prvi upisni rok za srednje škole u TK okončan je u petak, 11. juna, a djeca iz Doborovaca nisu se mogla nigdje prijaviti. Drugi upisni rok u gotovo svim školoma zavšava sutra, a kako sada stvari stoje ova djeca, ni kriva ni dužna, neće imati pravo na upis.

Prolaze rokovi

- U subotu je održana sjednica Školskog obora, ali direktor nije imenovan. Bila su dva prijedloga za direktora, ali za oba su bila dva glasa "protiv" i dva "za" - kaže naš izvor iz OŠ "Doborovci" koji želi da ostane anoniman.

Privremeni Školski odbor u spomenutoj školi imenovala je Vlada TK. Od pet članova, dva su predstavnici Vlade, jedan roditelja, a dva su predstavnici zaposlenih, s tim da je jedan nastavnik, iako imenovan, odbio da bude u Školskom odboru te ne dolazi na sjednice.

Školski odbor

Školski odbor, de facto, broji četiri člana, a od imenovanja nije uradio ništa, osim što je na prvoj sjednici konstatirao da je direktoru "po sili zakona" istekao mandat, nakon usvajanja izmjena Zakona o osnovnom obrazovanju.

Većina u Skupštini TK, koju čine Socijaldemokratska partija (SDP), Pokret demokratske akcije (PDA), Savez za bolju budućnost (SBB) i Naša stranka (NS), izmjenama dva zakona koji tretiraju osnovno i srednje obrazovanje, 30. aprila "po sili zakona" smijenili su 121 direktora u TK. Većina njih izabrana je na redovne mandate, nakon konkursa, ali smijenjeni su svi, bez izuzetaka.

Smjene direktora, pored brojnih tužbi koje će izazvati, dovele su i do apsurdne situacije u Doborovcima, gdje su djeca već oštećena jer nisu imala pravo da se upišu srednju u školu, iako su uredno okončali osnovno obrazovanje. Toj djeci sada se uskraćuje i mogućnost da se upišu na drugom upisnom roku, koji služi za popunu slobodnih mjesta, odnosno da se onima koji ne mogu upisati željenu školu omogući druga šansa. I dok se to dešava, niko ne reagira.