open-navfaktor-logo
search
Diskriminacija osnovaca
Direktor smijenjen, djeca iz Doborovaca kod Gračanice nemaju pravo na upis u srednju školu
Učenici koji su ove školske godine završili Osnovnu školu "Doborovci" na području Gračanice, nemaju pravo da nastave svoje školovanje. Nakon što je Skupština Tuzlanskog kantona (TK) usvojila izmjene Zakona o osnovnom obrazovanju TK, smijenjen je direktor ove škole, a novi nije izabran, tako da niko ne može potpisati svjedočanstva za 14 učenika.
14.06.2021. u 14:15
get url
text
Osnovna škola "Doborovci"

Prvi upisni rok za srednje škole u TK okončan je u petak, 11. juna, a djeca iz Doborovaca nisu se mogla nigdje prijaviti. Drugi upisni rok u gotovo svim školoma zavšava sutra, a kako sada stvari stoje ova djeca, ni kriva ni dužna, neće imati pravo na upis.

Prolaze rokovi

- U subotu je održana sjednica Školskog obora, ali direktor nije imenovan. Bila su dva prijedloga za direktora, ali za oba su bila dva glasa "protiv" i dva "za" - kaže naš izvor iz OŠ "Doborovci" koji želi da ostane anoniman.

Privremeni Školski odbor u spomenutoj školi imenovala je Vlada TK. Od pet članova, dva su predstavnici Vlade, jedan roditelja, a dva su predstavnici zaposlenih, s tim da je jedan nastavnik, iako imenovan, odbio da bude u Školskom odboru te ne dolazi na sjednice.

Školski odbor

Školski odbor, de facto, broji četiri člana, a od imenovanja nije uradio ništa, osim što je na prvoj sjednici konstatirao da je direktoru "po sili zakona" istekao mandat, nakon usvajanja izmjena Zakona o osnovnom obrazovanju.

Većina u Skupštini TK, koju čine Socijaldemokratska partija (SDP), Pokret demokratske akcije (PDA), Savez za bolju budućnost (SBB) i Naša stranka (NS), izmjenama dva zakona koji tretiraju osnovno i srednje obrazovanje, 30. aprila "po sili zakona" smijenili su 121 direktora u TK. Većina njih izabrana je na redovne mandate, nakon konkursa, ali smijenjeni su svi, bez izuzetaka.

Smjene direktora, pored brojnih tužbi koje će izazvati, dovele su i do apsurdne situacije u Doborovcima, gdje su djeca već oštećena jer nisu imala pravo da se upišu srednju u školu, iako su uredno okončali osnovno obrazovanje. Toj djeci sada se uskraćuje i mogućnost da se upišu na drugom upisnom roku, koji služi za popunu slobodnih mjesta, odnosno da se onima koji ne mogu upisati željenu školu omogući druga šansa. I dok se to dešava, niko ne reagira.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.