open-navfaktor-logo
search
Debevec i Ćulum
Direktor SIPA-e u posjeti Sudu BiH: Posebno pohvaljen rad Odjela za zaštitu svjedoka
Predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Ranko Debevec primio je danas u posjetu Darka Ćuluma, novoimenovanog direktora Agencije za istrage i zaštitu u Bosni i Hercegovini.
Merima Čustović
12.08.2020. u 18:42
get url
text
Direktor SIPA-e Darko Ćulum i predsjednik Suda BiH Ranko Debevec

Predsjednik Debevec je sa direktorom Ćulumom razmijenio iskustva o dosadašnjoj saradnji SIPA-e i Suda BiH u postupanju po najsloženijim predmetima u okviru svojih nadležnosti, ocijenivši dosadašnju saradnju kao uspješnu i dobru. Predsjednik Debevec je izrazio uvjerenje da će se saradnja nastaviti u duhu profesionalnih odnosa, ali i da će promjena na čelu Agencije donijeti i dalji napredak u polju profesionalizacije, stručnosti i efikasnosti, saopćeno je iz Suda BiH.

U razgovoru je posebno pohvaljen rad Odjela za zaštitu svjedoka, s kojim Sud BiH ima intenzivnu i uspješnu saradnju u radu sa najugroženijom kategorijom subjekata krivičnog postupka.

Iskazujući obostrani interes da se međuinstitucionalna saradnja podigne na viši nivo, razgovarano je i o modalitetima buduće saradnje, s ciljem efikasne i pravovremene reakcije na retrogradne tendencije.

Također je istaknut značaj edukacije službenika koji rade na realizaciji sudskih naredbi kroz organizovanje edukativnih treninga i radionica, s ciljem kvalitetnijeg pribavljanja dokaza. Na temelju svoje bogate prakse i iskustva, Sud će uvijek dati odlučan doprinos ovim naporima, sve radi prijeko potrebnog napretka na svim poljima, a naročito u pogledu profesionalizacije, stručnosti i efikasnosti.

Ćulum je zahvalio na prijemu, razmjeni mišljenja i informacijama koje je prilikom posjete dobio od predsjednika Debeveca, istaknuvši da su otvoreni za razvijanje dobre međuinstitucionalne saradnje, radi ispunjavanja zajedničkih ciljeva, shodno važećim zakonima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.