open-navfaktor-logo
search
"Ni za čim ne žalim"
Direktor Salić nakon smjene: Zavod se mora očistiti od korova koji ga je opasao
Sve što su donijeli u interesu Zavoda, štićenika i uposlenika apsolutno poštujem, kazao je Salić
22.11.2019. u 14:48
get url
text

Direktor Zavoda Pazarić Redžep Salić, nakon današnje odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o njegovoj smjeni, te smjeni Nadzornog i Upravnog odbora Zavoda Pazarić, kazao je kako je "legalista i da apsolutno poštuje ovu odluku". 

- Sve što su donijeli u interesu Zavoda, štićenika i uposlenika apsolutno poštujem. Smatram da je Vlada, kada je donosila odluku, to uradila u interesu Zavoda i uposlenika. Apsolunto ne želim da komentarišem njihovu odluku. Borili smo se da se otkrije kriminal, da bude bolje ovoj djeci i uposlenicima. Zavod se mora očistiti od korova koji ga je opasao. Ko god da dođe, mora nastaviti borbu i moramo svi, kao društvo, stati uz Zavod, upsolenike i štićenike. Bez obzira na to šta se dešavalo, ove stvari će vrlo brzo biti na tematskoj sjednici na Parlamentu, sa kompletnim sadržajem izvještaja svih inspekcija što su bile u Zavodu - kazao je Salić.

Dodao je da će se onda vidjeti "koliko je država zatajila".

- Ne može to direktor, Upravni odbor ili jedna politička partija riješiti, već to mora ići sistemski. Ako je ova smjena u tom cilju, apsolutno je podržavam. Život ne staje poslije ovoga. Znam da sam časno i pošteno obavljao svoj posao, sa empatijom prema ovoj djeci, i ni jednog trenutka ni za čim ne žalim - istaknuo je.

Jedan od zaključaka Vlade FBiH na današnjoj sjednici bio je smjena kompletne uprave Zavoda Pazarić. Odluka je uslijedila nakon velikog pritiska javnosti i jučerašnjih protesta poslije objavljivanja fotografija na kojima se vidi da su štićenici Zavoda, djeca vezana za krevete i radijatore. 

Direktor Salić ranije je iznio šokantne podatke o finansijskim malverzacijama u Zavodu, ali situacija je eskalirala nakon što je zastupnica Sabina Ćudić prije dva dana i prije posljednje sjednice Zastupničkog doma FBiH prezentirala fotografije vezivanja djece.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.