open-navfaktor-logo
search
U direktorskoj fotelji
Direktor RAK-a ne žali novac: Draško Milinović kancelarije u Banjoj Luci plaća 2,6 miliona KM
Nekoliko mjeseci nakon što je preuzeo funkciju direktora u Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) BiH Draško Milinović planira da višak novca sa kojim agencija raspolaže utroši na kupovinu poslovnih prostora i sanaciju sjedišta u Sarajevu.
06.11.2020. u 08:52
get url
text

Riječ je o sumi od 3,6 miliona maraka od koje će najveći dio, odnosno 2,6 miliona KM otići na kupovinu poslovnog prostora u Banjoj Luci. Ostatak je na dva jednaka dijela raspoređen za kupovinu i opremanje regionalnog centra u Mostaru, te adaptaciju prostorija u sjedištu RAK-a u centru Sarajeva.

VEZANI TEKST - Za vrijeme Milinovića RTRS kažnjen sa 246.600 KM; kažnjavan i on lično, a sad je postao direktor RAK-a

U RAK-u, u prijedlogu koji su uputili Vijeću ministara BiH na usvajanje, obrazlažu da je novim Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji sistematizovan veći broj radnih mjesta, zbog čega se javila potreba za većim radnim prostorom.

- Ukazala se potreba za kupovinom i opremanjem većeg poslovnog prostora u regionalnim sektorima Agencije za smještaj zaposlenih u navedenim sektorima, kao i za nabavku garažnog prostora za specijalizovana službena vozila Agencije. Osim toga, neophodna je adaptacija poslovnih prostorija, zbog dotrajalosti, u sjedištu agencije u Sarajevu. S obzirom na to da agencija ima ostvaren značajan višak prihoda nad rashodima, prijedlog je da se sredstva upotrijebe za te namjene - navodi se u obrazloženju njihovog zahtjeva.

RAK je ovom odlukom predvidio i da se dodatnih 5.040.000 KM doznači sa računa agencije Vijeću ministara kao podrška razvoju i unapređenju sektora komunikacija BiH.

Sličnu ideju kada je nabavka poslovnih prostora u Banjoj Luci i Mostaru u pitanju je prije nekoliko godina imao i bivši direktor Predrag Kovač, ali nije dobio podršku u Vijeća ministara BiH.

Kovač je zamijenjen u julu ove godine, kada je umjesto njega došao Milinović koji je prije toga bio u fotelji direktora Radio-televizije Republike Srpske. Javnost je negodovala povodom te odluke jer je Milinović sjeo na čelo instititucije koja ga je nekoliko puta kažnjavala zbog kršenja zakona i kodeksa, objavio je Capital.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.