open-navfaktor-logo
search
Uputit će akt MUP-u USK
Direktor policije RS-a: Teolog i imam iz Bihaća osumnjičen za narušavanje ugleda RS-a
Direktor policije RS-a Siniša Kostrešević kazao je danas da je Muharem ef. Štulanović, profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, teolog i imam, a koji je bh. entitet nazvao "genocidnom tvorevinom", osumnjičen za krivično djelo narušavanje ugleda Republike Srpske.
10.02.2023. u 14:32
get url
text

Pojasnio je da je ovo krivično djelo definisano posljednjim izmjenama Krivičnog zakona RS-a koje je usvojila entitetska Skupština.

VEZANI TEKST - IZBiH o istrazi protiv prof. Štulanovića: Osuđujemo pokušaje vlasti RS-a da ušutka i zastraši one koji govore istinu

Kostrešević je rekao je da je o svemu upoznato Okružno javno tužilaštvo Banja Luka, kao i da će u skladu sa procedurama tražiti podršku i drugih organa, prije svega MUP-a Unsko- sanskog kantona.

- Uputit ćemo akt prema Unsko-sanskom kantonu ili nekoj od institucija i policijskih agencija na nivou BiH da zadokumentujemo eventualno krivično djelo - rekao je Kostrešević.

Ministar unutrašnjih poslova RS-a Siniša Karan je kazao da "stiče utisak da nekada vjerski velikodostojnici ovakvim izjavama svjesno stvaraju nepoverenje i ukupnu lošu sigurnosnu situaciju".

- U tom pogledu sa njima bi se trebali razračunati njihova vjerska zajednica, a nismo sigurni da su to učinili do kraja - rekao je Karan.

VEZANI TEKST - MUP RS-a pokreće istragu protiv još jednog imama: Nazvao RS genocidnom tvorevinom

- Ovdje u džamiji, braćo, a to je surova realnost i mnogih pojedinaca po našim džamijama i džematima, i sa nama sjedi neko ko je pojedinačno baš zbog te genocidne tvorevine koja se okotila i zaživjela tog 9. januara, u vidu genocidne tvorevine RS, dana kojeg oni slave, ostao bez 17 članova najbliže rodbine. Koji se, pazite to, nisu izgubili, kako se to zamumuljeno govori i predstavlja, nego su svi pobijeni i poklani samo iz razloga što nisu bili Srbi - izjavio je Štulanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.