open-navfaktor-logo
search
Vlada TK
Direktor policije dobio negativnu ocjenu: "Sebi povećao plaću za 500, mlađem inspektoru za osam KM"
Minstar je na press konferenciji 45 minuta čitao analizu rada direktora, a posebno je istakao da je direktor mijenjao koeficijente zaposlenih bez konsultacije sa Sindikatom policije u dva navrata
30.12.2019. u 16:18
get url
text
Ministar unutrašnjih poslova TK Sulejman Brkić

Direktor Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona Dževad Korman dobio je nagativnu ocjenu Vlade Tuzlanskog kantona. Nezavisni odbor direktoru je dao ocjenu pet, dok je ministar Sulejman Brkić imao drugačiji stav pa je njegova ocjena bila jedan. Vlada je danas dala za pravo argumentima ministra i Korman je ocijenjen sa "nezadovoljava".

- Nezavisni odbor u svom sastavu ima dva člana koja su u sukobu interesa jer su zaposlili svoju djecu u Upravi policije i faktički su zavisni od direktora, a taj odbor odlučuje sa pet glasova "za". Taj odbor je dao ocjenu 4,63, odnosno pet, a nisu našli za shodno da pošalju nekoga na sjednicu Vlade TK da obrazloži tu ocjenu - kaže Brkić.

On je istakao da zakon nalaže da se pokrene smjena direktora Uprave policije, a taj postupak može poteći od Nezavisnog odbora ili od ministra.

- Ako pokrene Nezavisni odbor, ministar daje saglasnost i obratno. Direktor Uprave policije ima pravo da na ocjenu Vlade TK iskaže prigovor u roku od osam dana. Odluka po prigovoru od strane Vlade je konačna - pojasnio je Brkić.

On nije želio direktno odgovoriti hoće li pokrenuti smjenu direktora Kormana, nego je rekao da će novi Nezavisni odbor ubrzo imati konstituirajuću sjednicu i odlučiti da li će pokrenuti pitanje smjene.

- Mi smo zaprimili i anonimne krivične prijave koje smo proslijedili Tužilaštvu TK i oni će se o tome očitovati. Postoje elementi krivičnog djela u zapošljavanju u MUP-u TK, ja odgovorno tvrdim - rekao je Brkić.

Minstar je na press konferenciji 45 minuta čitao analizu rada direktora, a posebno je istakao da je direktor mijenjao koeficijente zaposlenih bez konsultacije sa Sindikatom policije u dva navrata te je sebi povećao plaću za više od 500 KM, a određena povećanja je omogućio i za činove od policajca do starijeg narednika. Povećanje nije izvršeno za ostale inspektorske činove, od čina mlađeg do glavnog inspektora, naveo je Brkić, a tek naknadnim povećanjem mlađi insepktor došao je do povećanja plaće od sedam do osam KM.

Između ostalog, ministar je naveo i da je direktor iskazao neposlušnost prema njemu, da na poslu nije nosio uniformu, da nije poštovao radno vrijeme te da je s njim i premijerom pričao neprimjerenim tonom.

Očito je da je direktor Koraman od danas na "tankom ledu" i postavlja se samo pitanje ko će pokrenuti njegovu smjenu, novi Nezavisni odbor ili ministar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.