open-navfaktor-logo
search
Zijad Bećirović
Direktor IFIMES-a: Ruski ambasador u BiH se ponaša kao da je u Siriji, mora prestati sa ratnom retorikom
Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana doc. dr. sci. Zijad Bećirović u razgovoru za Faktor govori o sastanku regionalnih lidera Brdo-Brijuni, proširenju Evropske unije, izjavama Aleksandra Vulina o stvaranju "srpskog sveta"... 
19.05.2021. u 21:50
get url
text

Sastanak Brdo-Brijuni bio je sudeći prema izjavama učesnika prilično buran, u odnosu na do sada održane. Kao vrstan poznavalac ovdašnjih prilika, kakvim biste Vi ocijenili ovaj skup, da li ste očekivali da će biti "povišenih tonova" i da će se odvijati u prilično naelektrisanom ambijentu?

- Skup je doživio potpuni fijasko, to je opće mišljenje. Za mene su to sasvim očekivane stvari. Najgore bi bilo da su se svi kao do sada sa nečim usaglasili i onda od toga nije bilo ništa. Dobro je što je svako iznosio i branio svoje stavove i interese i imao drugome nešto da kaže. Uvijek je dobro da se razgovara i pregovora, pa makar to nekad i nije baš na miran način i bez trzavica.

Dijelite li mišljenja koja je iznio član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, koja baš i nisu godila "uhu" predsjednika Srbije i Hrvatske?

- Na skupu je svako iznio svoje probleme, ono što ga "boli". Skup je slabo pripremljen. IFIMES kao institut je uvijek i vrlo jasno podržavao sve ono što ide u prilog države Bosne i Hercegovine, pri tome uvijek je naglašavao da je BiH suverena država i da je bila izložena agresiji susjednih država. Niko nema pravo da ugrožava drugoga. IFIMES i vodstvo instituta smo bezbroj  puta rekli svoj stav i u vezi Izraelsko-Palestinskih odnosa iako smo u našem boardu imali ili imamo važne ljude iz Izraela kojima možda takav stav nije u potpunosti prihvatljiv. Sasvim je korektno da gospodin Džaferović, kao bošnjački član Predsjedništva BiH, iznese i brani svoj stav u pogledu interesa i pozitivnih procesa u BiH. IFIMES to radi od svog osnivanja i to će nastaviti, ma kako na to neko gledao, ali zadržavamo pravo i da kritikujemo i/ili podržavamo procese, politike i pojedince u BiH i izvan BiH ako smatramo da to što rade jeste ili nije u interesu BiH. Te stvari treba razlikovati.

Proširenje EU je za sada mrtvo slovo na papiru. Kakvi su izgledi i šanse BiH? Možemo li ovakvi kakvi jesmo zaista ispuniti 14 prioriteta EU za BiH?

- Stvar članstva je prije svega pitanje političke volje. Vi možete sve ispuniti i neće ostvariti članstva. Mogu se ispuniti uvjeti ako to EU hoće. Ako puste Miloradu Dodika da on tumači uvjete i čekaju da se u BiH nešto "samo od sebe desi" onda od uvjeta nema ništa. Potrebno je imenovati osobu u EU, koja bi samo na tome radila i neka se onda pripreme i odgovarajuće sankcije za sve koji opstruiraju pozitivne procese. Tražiti podršku SAD u tome pa ćete vidjeti da se može to ostvariti. Ovako, vrlo teško, jer EU ne radi kako treba odnosno uglavnom ima neodgovarajući odnosno pogrešan pristup i pokazuje dozu nezainteresiranosti.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokušao je pred lidere Zapadnog Balkana bh. unutrašnja neriješena pitanja postaviti kao probleme u koje i oni treba da se uključe. Prema izjavama nekih od učesnika nastojao je biti i glasnogovornik Dragana Čovića, te omalovažiti člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, predstavljajući ga kao "nelegitimnog". Šta je to što lidere Zapadnog Balkana kada je riječ o BiH zapravo zanima kada je naša država u pitanju i šta je to gdje nam oni mogu pomoći, ali kao iskreni i istinski prijatelji ?

- Opet ponavljam skup je bio slabo pripremljen, jer da je bio bolje pripremljen ne bi tako bilo. Članovi istog domaćinstva sada odlučuju jedni o drugima. Mislim da se tu teško može pronaći konsenzus. Što se tiče Dodika njemu je politika kao neka fudbalska premijer liga i svaka tri dana on sebi izabere protivnika i pokušava ga savladati. Najčešće je to BiH. Njegovo djelovanje je ratno i dobio je podršku ruskog ambasadora u BiH Igora Kalabuhinova, koji ima ratnu retoriku. Ruski ambasador u BiH se ponaša kao da je ruski ambasador u Siriji, a ne u Bosni i Hercegovini, koja pripada potpuno drugoj geografskoj i političkoj sferi. BiH treba skrenuti pažnju ruskom ambasadoru, da prestane sa ratnom retorikom ili će biti potrebno pokrenuti odgovarajuće mehanizme za otkazivanje gostoprimstva - persona non grata. Milorad Dodik želi sebe predstaviti kao "legitimnog" predstavnika ruskih interesa.

Mislite li da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bio iznenađen istupom Šefika Džaferovića, koji je postavio određene uvjete, s obzirom da je uvijek on taj koji "drži bank" i nameće se kao lider regiona?

- Mislim da niko nije ni sa kim i ni sa čim iznenađen. Svi znaju sve probleme ali se sporo rješavaju otvorena pitanja odnosno stalno se odgađaju. Postavlja se pitanje ko su svjetski politički lideri, a ne ko su lokalni i šta takvi lideri uopće znače i da li zaista i postoje. Gospodin Džaferović profesionalno i korektno obavlja svoju dužnost, nije nametljiv, pa zbog toga je i izazvana reakcija u javnosti u pogledu njegovog beskompromisnog stava. Dobro bi bilo da su Vučić i Džaferović stalni sagovornici, uključujući i Željka Komšića, oni su državni čelnici.

Kako su mediji prenijeli, što neslužbeno što iz izjava učesnika, varnice su sijevale između predsjednika Srbije predsjednice Kosova, a ostalo je malo I nejasno da li su svi učesnici potpisali zajedničku izjavu. Vaš komentar?

- To je standardno događanje, ništa novo. Kosovska predsjednica Vjosa Osmani je čak pohvalila Mila Đukanovića kao uzor da bi time dodatno provocirala Srbiju, a i samoj je jasno da je on čelnik i simbol političko-kriminalnih i mafijaških struktura. Srbija i Kosovo će morati pronaći kompromis. Kompromis neće i ne može biti preko leđa i na račun BiH, kao što to pokušava Dodik. Srbija i/ili Aleksandar Vučić podržat će svaku političku opciju iz Republike Srpske i Dodik nema bianco podršku za to što radi. Naprotiv, Dodik uvlači Srbiju i Vučića u stalne probleme, radeći protiv BiH i sve češće direktno i sa Rusijom i jednim dijelom aktuelnih vlasti u Crnoj Gori.

I na kraju, jedno pitanje koje jeste na indirektan način vezano za diskusije na procesu Brdo-Brijuni, a to su najave Vučićevog "glasnogovornika" Aleksandra Vulina o stvaranju "srpskog sveta", te da je to proces koji je započet i da se ne može zaustaviti?

- Političari žive u svom svijetu. Sintagma "srpski svet" aludira na "ruski svet" kojeg je afirmirao ruski predsjednik Vladimir Putin, i to je izgleda postala ruska doktrina. Ta doktrina i ako postoji, svima mora biti jasno, da je arhitektura granica u regionu završena 2008.godine. Međutim, svako može živjeti u svom kulturnom korpusu i kada je kultura u pitanju za nju ne postoje granice. Retorika koja stvara određene sumnje, napetosti i potencijalne konflikte nije dobro došla.

Opasnije su izjave ruskog ambasadora u BiH Igora Kalabuhinova nego izjave Aleksandra Vulina. Slušao sam ruskog ambasadora šta kaže o "srpskom i ruskom svetu". Rekao je, između ostaloga, da se bez Republike Srpske i Srbije ništa ne može odlučiti u BiH. Ako je novi Patrijarh srpski pozvao Srbe u Hrvatskoj da smatraju Hrvatsku svojom domovinom i da nemaju rezervnu domovinu, zašto je to sporno reći Srbima u BiH i prekinuti priče o prekrajanju granica. Očekujem susret novog patrijarha gospodina Porfirija i reisu-l -uleme Huseina ef. Kavazovića. Vraćam se opet na početak intervjua, uvijek je dobro razgovarati u ime bolje i sretnije budućnosti svih nas.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.