open-navfaktor-logo
search
U posjeti Sarajevu
Direktor direkcije vakufa Turske: Planiramo sa velikom delegacijom doći na otvaranje zgrade Rijaseta IZ u BiH
Direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske Burhan Ersoy danas je zajedno sa delegacijom iz Turske u okviru višednevne posjete Bosni i Hercegovini posjetio i Baščaršijsku džamiju u Sarajevu u čijoj restauraciji je učestvovala ova turska državna institucija.
13.06.2021. u 13:42
get url
text

Protokol o restauraciji džamije koja je više puta obnavljana, a veća obnova je ona iz 1866/1867. godine, u aprilu 2017. potpisali su predstavnici Generalne direkcije vakufa Republike Turske i Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH. Restauracija na ovoj ljepotici trajala je oko tri godine.

Burhan Ersoy (FOTO: AA)

Ersoy je istakao da nastavljaju s predanim radom na očuvanju zajedničkog kulturnog naslijeđa u Bosni i Hercegovini, te jačanju bratskih odnosa.

- U četvrtak smo stigli u posjetu Bosni i Hercegovini gdje radimo na restauraciji 21 objekta. Jedan dio je u vidu projekata, jedan dio je završen, a jedan dio se nastavlja. To sve želimo završiti. Nakon pandemije, prva država koju smo posjetili je Bosna i Hercegovina i to jasno pokazuje naše bliske odnose - kazao je Ersoy te dodao:

- Pandemija koja je pogodila cijeli svijet malo nam je otežala aktivnosti i posjete inostranstvu, ali uprkos tome došli smo ovdje u BiH. Tokom posjete smo obišli i objekte čija restauracija je završena. Obišli smo i zgradu Rijaseta, a danas smo u vezi sa zgradom Rijaseta održali jedan sastanak. Kao datum otvaranja, oni su predložili 30. juni 2021. godine, a mi 29. august 2021. Planiramo sa velikom delegacijom doći na otvaranje.

Naveo je i da su obišli i druge objekte na kojima se radi restauracija.

- Imali smo priliku da vidimo i druge objekte na kojima smo radili ili još uvijek radimo, a to su Isa-begov hamam, medresa u Fojnici, Aladža džamija, Morića han. Posjetili smo i džamiju u Nevesinju, objekat u Sanskom mostu, gdje će biti tržni centar. To je za ove ljude vrlo važno. Osim toga, ovdje imamo još nekih projekata koje planiramo završiti krajem 2021. godine. Naš cilj je da sve to završimo ove godine i da potom 2022. započnemo nove projekte. Od ovog 21 projekta, neki se nastavljaju kao što je Ferhad-begova džamija u Tešnju, Behram-begova džamija u Tuzli, džamija u Mrkonjić Gradu, džamija Sinan-bega u Čajniču, Arnaudija džamija u Banjoj Luci koja će biti završena u augustu - istakao je Ersoy, dodajući da u planu imaju još pet novih projekata.

- Naš cilj je da ove objekte iz osmanskog perioda na neki način očuvamo i zaštitimo. To ćemo i dalje raditi - kazao je Ersoy, navodeći da ova institucija učestvuje u restauraciji i renoviranju brojnih objekata i u drugim državama.

Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, istakao je da je Generalna direkcija vakufa Republike Turske veoma prisutna u Bosni i Hercegovini gdje realizira velike kapitalne projekte.

- Posebno ovdje imam u vidu nacionalne spomenike BiH kao što su Aladža džamija, Sinan-begova džamija, Isa-begov hamam, Arnaudija i brojni drugi koje realiziramo s njima. Mi se s ovim 21 projektom i novim projektima koje smo dogovorili - Morića han, objekat u Sanskom mostu, Dugalića džamija u Nevesinju - bližimo cifri od 100 miliona maraka. Dakle ovaj 21 projekat, plus novi projekti, će toliko koštati, što je veliki iznos. Ovo je odgovor svima onima koji kažu da Turska malo učestvuje, a ovo je samo jedna državna institucija, a ne govorimo o TIKA-i i njenim projektima, ambasadi i tako dalje, nego samo o Generalnoj direkciji vakufa koja je zajedno s nama shvatila interes investiranja, posebno u velike nacionalne spomenike jer je to na neki način oživljavanje naše zajedničke kulture i tradicije. Ove džamije nisu samo prostor za klanjanje i molitvu nego i simboli našeg višestoljetnog života - kazao je Zajimović.

Izrazio je zahvalnost Turskoj na pomoći koju pruža BiH.

- Zahvalni smo turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu koji je usmjerio sve turske institucije ka pomoći Bosni i Hercegovini, i koji je dalekovidi lider, izvršavajući, između ostalog, i emanet Alije Izetbegovića, zaista shvatio to na najbolji način i u dogovoru sa državnim institucijama pomažu BiH evo i na ovaj način. Zahvalni smo i narodu Republike Turske. Zahvalni smo i Generalnoj direkciji vakufa Republike Turske koja će nastaviti realizovati projekte u BiH i na taj način doprinositi razvoju vakufa i davati doprinos jačanju ekonomije, kulture, historije i turizma u Bosni i Hercegovini - rekao je Zajimović.

Direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske Burhan Ersoy boravio je u posjeti BiH od 10. do 13. juna prilikom čega je sa delegacijom obišao nekoliko gradova među kojima su Sarajevo, Fojnica, Travnik, Banja Luka, Sanski Most, Nevesinje i Mostar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.