open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Direktor brčanske firme optužen za utaju 48.500 KM poreza
Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Ilije Ageljića, rođenog 1967. u mjestu Novi Zovik, Brčko, zbog porezne utaje.
21.12.2021. u 10:47
get url
text

Optuženi, koji je inače državljanin BiH i Hrvatske, tereti se da kao direktor bez ograničenja u pravnom licu AGRO-ALFA d.o.o. Brčko, koje je sredinom 2016. godine ostvarilo oporezivi promet u ukupnom iznosu od 285.471,00 KM, nije evidentirao promet kroz poslovne knjige navedenog pravnog lica.

Također promet nije putem podnesenih prijava samooporezivanja prijavio UIO BiH, niti obračunao porez na dodatnu vrijednost (PDV) u ukupnom iznosu od 48.530,07 KM, a za koji iznos je oštećen budžet i svi građani BiH.

- Optuženi se tereti da je izbjegao da plati davanja propisana poreznim zakonodavstvom BiH, pružanjem lažnih podataka o činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa obaveza, čime je počinio krivično djelo Porezne utaje ili prevare iz člana 210. stav 1. KZ BiH - saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.