open-navfaktor-logo
search
Broj doktora i pregleda
Direktor Bijedić odgovara na optužbe: Da li je pedijatrija Doma zdravlja Tuzla pred gašenjem?
Mnogo bure u Tuzli podigle su tvrdnje koje su iznijeli aktivisti iz "Karton revolucije", da je pedijatrija u Domu zdravlja pred gašenjem jer "će svi trenutno zaposleni pedijatri u bliskoj budućnosti otići u penziju, a već je sada izvjesno da ih novi neće zamijeniti".
01.02.2023. u 15:22
get url
text
Dom zdravlja Tuzla

Na ove tvrdnje direktor Doma zdravlja Tuzla dr. Suad Bijedić kaže da dispanzer za predškolsku djecu nema problem s kadrom, štaviše, pedijatara u odnosu na broj djece više je nego ikad.

- Imamo osam pedijatara i još četiri doktora na specijalizaciji, a djece do šest godina koju se liječe u Dispanzeru je 6.200. Standard za djecu je 900 pacijenata na jednog pedijatara, dakle imamo višak pedijatara koji idu na teret ustanove - pojašnjava dr. Bijedić.

Dodaje da kada su velike gužve u Dispanzeru za predškolsku djecu, ponekad kao ispomoć dolaze specijalisti porodične medicine jer i oni po zakonu mogu pružati opću zdravstvenu zaštitu djece.

- To radimo kada su gužve, a specijalista porodične medicine u tim slučajevima je na vezi s pedijatrom, ukoliko ima potrebe - pojašnjava dr. Bijedić.

Direktor iznosi i podatke iz izvještaja o radu za prošlu godinu, u kojem se kaže da je obavljeno 44.706 pregleda djece na pedijatriji, a pruženo je ukupno 106.977 usluga.

- Mi smo jedina pedijatrija koja radi poslijepodne i to do 21 sat, naša laboratorija, najviše zbog djece, radi do 18.30 sati. Obuhvat vakcinacije podigli smo na 83,8 posto, što je daleko najviše u Federaciji Bosne i Hercegovine - ističe Bijedić i kaže da su sve ove činjenice provjerljive kroz zvaničan izvještaj o radu koji se prezentira na Gradskom vijeću Tuzle.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.