open-navfaktor-logo
search
Imenovan nasljednik
Direktor američkih obavještajnih službi odlazi sa pozicije zbog sukoba sa Trumpom
Trump je objavio da će za Coatsovog naslijednika imenovati republikanskog kongresmena iz Teksasa Johna Ratcliffea
29.07.2019. u 09:29
get url
text
Dan Coats

Direktor Nacionalnih obavještajnih službi Dan Coats napustit će tu poziciju 15. augusta. Tu je informaciju potvrdio predsjednik SAD-a Donald Trump, sa kojim se Coats sukobio zbog obavještajnih procjena o Rusiji, Iranu i Sjevernoj Koreji.

Trump je objavio da će za Coatsovog naslijednika imenovati republikanskog kongresmena iz Teksasa Johna Ratcliffea.

Ratcliffe, član Odbora za obavještajna pitanja i pravosuđe u Zastupničkom domu, snažno je branio Trumpa u srijedu tokom svjedočenja specijalnog tužioca Roberta Muellera o dvogodišnjoj istrazi o miješanju Rusije u američke izbore. Također je optužio Muellera da je prekoračio ovlaštenja u izradi izvještaja o potencijalnoj Trumpovoj opstrukciji pravde.

Coats, koji je na položaju direktora obaveštajnih službi od marta 2017. godine, zastupao je oštar stav prema Rusiji, dok je Trump imao mnogo pomirljiviji stav prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Coats je u januaru rekao u Kongresu da se Sjeverna Koreja vjerovatno neće odreći nuklearnog oružja, što je bilo suprotno Trumpovim izjavama da Pjongjang više ne predstavlja prijetnju.

Narednog dana, Trump je na Twitteru kritikovao "pasivne i naivne" američke obavještajne lidere, kojima je poručio da se "vrate u školu".

Direktor Nacionalnih obaveštajnih službi nadzire 17 civilnih i vojnih obavještajnih agencija, među kojima je i CIA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.