open-navfaktor-logo
search
Kovač u ofanzivi
Direktno miješanje u unutrašnja pitanja BiH: Tri regije, a da se RS ne dira=podjela države
Nije prvi put da Kovač govori o "BiH cijeloj iz tri dijela". I prethodnih godina bio je itekako aktivan u zagovaranju etničke podjele naše zemlje, ponašajući se kao da je posve normalno da se miješa u unutrašnja pitanja jedne suverene i nezavisne države 
24.08.2019. u 17:27
get url
text

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Miro Kovač ocijenio je prije nekoliko dana kako bi Hrvati u Bosni i Hercegovini s preustrojem naše zemlje u tri regije, po uzoru na Belgiju, mogli ostvariti svoju jednakopravnost s Bošnjacima i Srbima.

- BiH bi se mogla inspirirati uređenjem Belgije koja ima tri jezične zajednice, postoje tri regije. Tako se to može napraviti u Bosni i Hercegovini kako bi Hrvati bili u potpunosti ravnopravan narod s druga dva ustavotvorna naroda Bošnjacima i Srbima - rekao je Kovač u intervjuu za Radio-televiziju Herceg Bosne iz Mostara, iza koje stoji lider HDZ BiH Dragan Čović, i koja je finansirana iz budžeta Vlade Republike Hrvatske.

Pri tome je pojasnio kako lično snažno zagovara preustroj BiH i njeno približavanje prema euroatlantskim integracijama po modelu Belgije, koja je i sjedište Evropske unije i NATO saveza.

Dodaje kako je zbog složenosti i Belgija ustrojena na sličnom modelu koji svim trima zajednicama garantiraju ravnopravnost.

- Njemačka jezična zajednica ima svoj parlament i svoju vladu. Hrvati mogu imati i svoju izbornu jedinicu i biti ravnopravni s druga dva naroda - dodao je Kovač.

Nije prvi put da Kovač govori o „BiH cijeloj iz tri dijela“. I prethodnih godina bio je itekako aktivan u zagovaranju etničke podjele naše zemlje, ponašajući se kao da je posve normalno da se miješa u unutrašnja pitanja jedne suverene i nezavisne države.

Za N1 Miro Kovač je nakon ove izjave rekao da je "poprilično pogrešno shvaćen". 

-  Ja sam iskreno govoreći iznenađen jer sam već prethodnih 12 mjeseci više puta to govorio javno, govorio sam to i u medijima u BiH i u Hrvatskoj. Prije mjesec i po sam dao intervju za jedan pisani medij u BiH gdje sam iznio ovu ideju o belgijskom modelu - nikakvih tu nije bilo reakcija, kazao je Kovač komentarajući rekacije na njegovu izjavu te je dodao:

-Drago mi je da su se malo uzbrukali duhovi, da se stvorila rasprava o tome kako Bosnu i Hercegovinu što učinkovitije organizirati. A nadam se da će se kolege koje su izabrane u BiH time pozabaviti.

U intervjuu za Faktor predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prokomentirao je Kovačeve prijedloge o budućem preustroju BiH. 

-Pomoć i podrška prijatelja je dobrodošla, ako je dobronamjerna, ako vodi ka rješenjima i ako poštuje Ustav, suverenitet i integritet BiH. Svaki drugi prijedlog, poput ovog zadnjeg koji je iznio Miro Kovač, bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske, o teritorijalnom preustroju BiH isključivo na etničkom principu predstavlja arogantno, nedobronamjerno i paternalističko miješanje u unutrašnje stvari BiH, i zbog toga je potpuno neprihvatljiv. Istovremeno, predstavlja vrlo providnu namjeru da se ratni ciljevi ostvare umotani u oblandu zaštite ravnopravnosti i kroz "federalizaciju" BiH. To se, sasvim sigurno, neće dogoditi, jer će BiH ići ka daljoj reintegraciji, a ne bilo kakvoj dezintegraciji- poručio je Zvizdić.  

Kovač je, podsjećamo, u oktobru 2016. godine, nakon održavanja lokalnih izbora u BiH, iznenada posjetio Stolac. Tada je obavljao dužnost ministra vanjskih i europskih poslova u Vladi Republike Hrvatske. No, nije mu smetalo da se "utrpa" tamo gdje mu nije mjesto.

-U interesu Hrvatske je da BiH bude stabilna, da Hrvati budu ravnopravni te da dolaskom u Stolac želi pokazati kako se Hrvatska brine za Hrvate u BiH. Neprihvatljivo je da bez ikakvih sankcija prođe napad na predsjednika Općinske izborne komisije. Osuđujemo referendum u RS-u, ali i događaje u Stocu. Očekujemo da će se izbori ponoviti - istakao je tada Kovač.

U to vrijeme zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH, danas član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović također je boravio u posjeti Stocu, gdje je zbog niza neregularnosti bio prekinut izborni proces.

Komentirajući dolazak političara iz Zagreba, Džaferović je rekao da su iz susjednih zemalja dobrodošli u BiH, ali nije dobro ako podršku daju samo jednom narodu. Također, rekao je da nije siguran da je delegacija iz Hrvatske ispoštovala procedure prilikom dolaska u BiH.

Inicijativa za federalizaciju države i entiteta s ciljem etno-nacionalnih podjela i snaženja separatističkih tendencija, često se proteklih godina mogla čuti od zvaničnika susjedne države, koji su na taj način davali, i daju podršku planovima "B, C, i D" lidera HDZ BiH Dragana Čovića.

Podsjetimo, sa sjednice Hrvatskog narodnog sabora (HNS) održane u januaru 2017. godine poručeno je da se BiH mora preurediti i da je ovakvo stanje neodrživo, posebno apostrofirajući na položaj Hrvata u BiH.

- Potreba za federalnom jedinicom u kojoj će većinu činiti Hrvati, glavni je prioritet- rečeno je na sjednici.

Između ostalog na zasjedanju je rečeno tada i da se svi Hrvati moraju pozvati na jedinstvo i kako su istakli iz vrha HNS-a na zbijanje redova. Još je poručeno da se kroz izmjene Izbornog zakona, treba osigurati institucionalna ravnopravnost Hrvata u BiH, odnosno kako bi na slijedećim općim izborima samo hrvatski narod birao svog predstavnika u Predsjedništvu BiH.

HNS je na gotovo svakom zasjedanju usvajao gotovo istovjetnu deklaraciju. Jednu od njih iz 2015. godine podržao je i lider SNSD danas član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. 

Dodik je tada podržao zahtjev hrvatskih stranaka okupljenih oko HNS-a, koje su zatražile uspostavu većinske hrvatske jedinice u BiH ocjenjujući preustroj u tri republike jedinim načinom da BiH preživi kao država.

- Hrvati imaju pravo da definiraju svoje političke pozicije i nisam uopće uznemiren zbog toga. Ne znam zašto svi padaju u nesvijest zbog te deklaracije - rekao je Dodik. 

Deklaraciju HNS-a prije četiri godine podržao je i tadašnji predsjednik HDZ-a Hrvatske Tomislav Karamarko. Priču o federalizaciji i teritorijalnom preustroju BiH, u Evropskom parlamentu zagovarala je a i dalje zagovara Čovićeva Željana Zovko. 

Federalizacija BiH, kakvu zagovaraju Kovač, Čović, Kolinda Grabar Kitarović, Karamarko, Andrej Plenković, Dodik... značila bi da entitet Republika Srpska ostaje cjelina, odnosno jedna regija, dok bi Federacija BiH bila podijeljena na dvije regije sa bošnjačkom i hrvatskom većinom, tj. BiH bi dobila treći entitet.

A da je to tako, potvrdio je svojom izjavom redsjednik Glavnog vijeća HNS BiH dr Božo Ljubić, koji smatra kako Kovač nije rekao novo niti išta što odudara od političkih stajališta legitimnih hrvatskih predstavnika u BiH, kada je izjavio da bi BiH trebalo organizirati kao federaciju triju regija, kao što je organizirana Belgija.

- Svi dokumenti legitimnih predstavnika hrvatskog naroda u B i H, od prvog zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora do danas kao i usuglašena stajališta stranaka koje nose hrvatski izborni legitimitet( Kreševska deklaracija i ostali) kao rješenje bosanskohercegovačke ustavne i institucionalne krize sadrže potrebu administrativno teritorijalnog preustroja koji uključuje federalnu jedinicu ili jedinice s hrvatskom većinom, podsjetio je Ljubić u izjavi za HMS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.