open-navfaktor-logo
search
Dodikov igrač
Diplomatski skandal zamjenika ministra odbrane BiH: Odbio se sastati s britanskim ministrom zbog...
Zamjenik ministra odbrane u Vijeću ministara Aleksandar Goganović odbio je da se sastane sa britanskim ministrom za Evropu Leom Dochertyjem zbog njegove izjave da se tokom posjete Bosni i Hercegovini ne namjerava sastati ni sa jednom od dvije osobe koje su na "crnoj listi" Velike Britanije.
14.02.2023. u 11:27
get url
text

Reagirajući na ovu izjavu britanskog ministra kojom nedvosmisleno aludira na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i na predsjedavajuću Predsjedništva BiH Željku Cvijanović, Goganović je rekao Srni da je Dohertijeva izjava krajnje nekorektna, nedemokratska i antidejtonska jer se njom negira izborna volja građana Republike Srpske, koji su na općim izborima u oktobru prošle godine izabrali predsjednika RS-a i člana Predsjedništva BiH.

- Onaj ko isključuje mogućnost političkog dijaloga sa legalno izabranim i legitimnim predstavnicima srpskog naroda, jednog od tri konstitutivina naroda u BiH, odnosno sa izabranim predstavnicima RS-a, sigurno ne doprinosi izgradnji mira i stabilnosti i rješavanju svih otvorenih pitanja u BiH, ali i njenoj evropskoj perspektivi. Nažalost, još jednom se pokazalo, u političkoj i diplomatskoj praksi, da Velika Britanija i njene diplomate nemaju dobre namjere prema građanima RS-a. Želim da mi dokažu da griješim, da me demantuju, pokažu i dokažu da vjeruju u dejtonsku BiH i da i oni, kao i ja, zagovaraju dijalog a ne sankcije koje nisu u duhu demokratije - poručio je Goganović.

VEZANI TEKST - Velika Britanija uvela sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović

On je istakao da je za RS imperativ mir, stabilnost i razvoj BiH koji je moguć jedino kroz dijalog, a nikako kroz monolog, a još manje sankcijama.

- Sankcije su uvedene navodno zbog akcija koje ugrožavaju mir i stabilnost u BiH a činjenica je da su to bile samo reakcije, legitimno izabranih predstavnika iz RS-a u okviru zakona i Dejtona, na akcije pojedinaca iz političkog Sarajeva, koje su ugrožavale mir, stabilnost i postojanje BiH. Stav izabranih i imenovanih predstavnika iz RS-a je da želimo graditi dejtonsku i evropsku BiH, uz uvažavanje interesa sva tri naroda i dva entiteta - naglasio je Goganović.

Goganović je pozvao da se zaboravi na nedemokratske akcije i da sankcije ostave u prošlosti, da se okrene budućnosti, dijalogu i građenju evropske BiH, nakon čega će prvi, kako naglašava, ugostiti sve britanske diplomate u Ministarstvu odbrane u Vijeću ministara.

Vlada Velike Britanije 11. aprila prošle godine uvela je sankcije tadašnjem članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjednici RS-a Željki Cvijanović, koje se odnose na zabranu ulaska i pristup, odnosno korištenje imovine koju eventualno imaju Velikoj Britaniji, zbog optužbi da ugrožavaju mir i stabilnost u BiH, te da podstiču secesiju RS-a. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.