open-navfaktor-logo
search
Inicijativa HNS-a
Diplomatski izvor iz Zagreba o premještanju Ambasade BiH u Jerusalem: Čovićeva privatna igra
Republika Hrvatska nema ništa s neslužbenom inicijativom Hrvatskog narodnog sabora (HNS BiH) iz Mostara za premještanje ambasade Bosne i Hercegovine u Jerusalem.
14.08.2022. u 12:36
get url
text
get url
text

- Hrvatska je članica Europske unije, a stajalište EU je da neće priznati Jerusalem kao glavni grad Izraela ako se oko toga ne dogovore Izraelci i Palestinci. Ukratko, čini se da je ovo neka privatna igra Dragana Čovića, s kojom mi nemamo ništa - komentarisao je visoki diplomatski izvor najnoviju političku aferu koja trese BiH, a dolazi iz HNS-a BiH koji se predstavlja kao "krovna hrvatska institucija u BiH".

Budući da niko iz HNS-a nije demantovao ovu informaciju, očito nije netačna.

Sve je počelo u četvrtak, kada je Hrvatski medijski servis objavio izjavu neimenovanog HNS-ovog dužnosnika, kako će biti upućena inicijativa da Bosna i Hercegovina prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela.

VEZANI TEKST - Bećirović o Čovićevoj inicijativi: HNS je samo udruženje, ovdje se može govoriti o političko-mafijaškim vezama

Spomenuta inicijativa najavljena je nakon što je izraelska ambasada za BiH sa sjedištem u Tirani u službenom dokumentu podržalo hrvatski prijedlog izmjena Izbornog zakona.

- To je minimum koji možemo učiniti kako bismo zahvalili našim prijateljima u Izraelu za izravnu podršku koju su dali nastojanjima demokratskih snaga u BiH da svaki narod ili zajednica bez obzira na svoju brojnost ima pravo samostalno odlučiti ko će biti njihovi legitimni predstavnici - izjavio je sagovornik HNS-a, uz zaključak:

- To je naša moralna obveza. Pretpostavljam da bi srpska politika trebala podržati ovaj naš prijedlog - dodao je.

Ako inicijativa ne bude usvojena u državnim institucijama (a sigurno neće jer su protiv Bošnjaci, kao i ogroman dio međunarodne zajednice), Hrvatski medijski servis saznaje kako će HNS samostalno sa svojom deklaracijom priznati Jerusalem kao glavni grad Države Izrael.

- Iako nije riječ o klasičnom priznanju države, neka naši prijatelji u Izraelu znaju da jedan cijeli konstitutivni narod priznaje njihove težnje za Jerusalemom kao glavnim gradom - poručili su iz HNS-a.

VEZANI TEKST - Inicijativa HNS-a: Ako BiH ne prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela, Čović će to uraditi sam

Jako mali broj zemalja priznaje Jerusalem kao glavni grad Izraela. To je 2018. napravio SAD u mandatu Donalda Trumpa, Češka, Kosovo, no stav Hrvatske, ali i Europske unije, koji su više puta ponovile glasi da neće priznati nikakve promjene granica iz 1967. osim ako se ne dogovore Izraelci i Palestinci. Identičan je stav Hrvatske, a ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman je prije nekoliko godina kritikovao Srbiju i Kosovo kada su, pod Trumpovim pritiskom, odlučili svoje ambasade prebaciti u Jerusalem.

Prema pisanju Jutarnjeg.hr, Hrvatska ne razmišlja o promjeni pozicije. Dragan Čović to radi na svoju ruku, a u Zagrebu ionako ispod oka gledaju šefa HDZ-a BiH i HNS-a BiH, koji izbjegava i najmanju kritiku Zorana Milanovića, a odbio se odazvati sastanku koji je Andrej Plenković organizovao u Briselu, između Charlesa Michela i političara BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.