open-navfaktor-logo
search
Humanitarni rad
Diplomatski bazar 1. decembra u Sarajevu: Prihod namijenjen djeci i mladima u BiH
Diplomatski zimski bazar je postao tradicionalni humanitarni događaj za glavni grad BiH i svake godine privuče veliku pažnju javnosti
21.11.2018. u 12:53
get url
text

Diplomatski zimski bazar u organizaciji diplomatske zajednice u Bosni i Hercegovini bit će održan u subotu, 1. decembra 2018. godine u Sarajevu, a prikupljeni prihod namijenjen je djeci i mladima širom zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Tim povodom u srijedu je u prostorijama EU Info Centra održana konferencija za novinare na kojoj su članice Organizacijskog odbora govorile o programu i sadržajima koje posjetioce očekuju tokom bazara. Diplomatski zimski bazar je postao tradicionalni humanitarni događaj za glavni grad BiH i svake godine privuče veliku pažnju javnosti.

Annarita Lippiello, supruga talijanskog ambasadora, kazala je kako će bazar biti održan u dvorani ”Mirza Delibašić” u Skenderiji, a bit će otvoren od 11 sati. Istakla je kako su porodice s djecom, ali i svi sugrađani dobrodošli.

Dodala je kako je diplomatski zimski bazar najveći humanitarni događaj diplomatske zajednice  u BiH.

-Prošle godine diplomatski bazar je prikupio više novca nego ikad, više od 200.000 KM i zbog toga smo uspjeli da podržimo više od 20 organizacija. Nadamo se da ćemo ove godine oboriti rekord - izjavila je Lippiello.

Prema njenim riječima, ove godine učestvuje skoro 40 ambasada, među kojima je pet novih ambasada.

Na bazaru će učestvovati i oko 70 izlagača koji će predstaviti jedinstvene proizvode široke palete.

-Imat ćete priliku posjetiti 40 zemalja u jednom danu, samim tim što ćete imati priliku kušati jedinstvenu hranu i piće - pojasnila je Lippiello.

Cijena ulaznice je pet KM, a ulaz za djecu do 10 godina u pratnji starije osobe je besplatan. Ove godine bazar će trajati do 17 sati, a ulaznice će biti u prodaji od 10 sati. 

Zsofia Kusenda, supruga zamjenika šefa Delegacije EU, kazala je kako će novac biti dat humanitarnim organizcijama širom BiH koje pomažu djeci s određenom vrstom poteškoća.

-Ove godine planiramo se fokusirati na organizacije koje rade s tri kategorije djece - rekla je Kusenda. Prema njenim riječima, prva kategorija su djeca s posebnim potrebama (psihičkim ili fizičkim) djeca koja boluju od autizma ili koja prolaze kroz liječenje od raka.

Druga grupa su djeca bez roditeljskog staranja koja nemaju roditelja ili roditelji nisu u mogućnosti pružiti adekvatnu skrb. Treća grupa su mladi, studenti, koji dolaze iz ranjivih porodica koje nisu u mogućnosti da im pruže obrazovanje. 

Najavila je posjete organizacijama nakon bazara kako bi se uvjerili da se novac troši u korisne svrhe. Istakla je kako se trude podržati centre koji rade s djecom koja žive u udaljenim mjestima.

O novitetima tokom bazara govorila je Martina Field-Klisović, supruga britanskog ambasadora, kazala je kako je 15.000 ljudi posjetilo bazar prošle godine, a nada se većem broju ove godine. Pripremljene su aktivnosti za cijelu porodicu. 

-Za najmlađe imamo besplatne jaslice gdje roditelji mogu ostaviti djecu na čuvanje i opušteno užvati u bazaru. Imamo i inkluzivnu radionicu za tipičnu i atipičnu djecu, gdje će naši volonteri iz Druge gimnazije, djeci oslikavati lice ili kanom iscrtavati ruke - dodala je Field-Klisović.

Pojasnila je kako je za nešto starije obezbijeđen 3D printer, koji će djeca moći isprobati.

Planirano je izvođenje tradicionalnih igara i dolazak Djeda Mraza. Novitet je profesionalni fotograf u “Ledenom začaranom carstvu”. Bit će izvedeni i tradicionalni plesovi Malezije, Indonezije, Slovenije i lokalnog Udruženja mladih Roma.

Supruga grčkog ambasadora Anthussa Diakopoulos govorila je o aukciji te tom prilikom istakla kako je prošle godine prikupljeno 7.700 KM.  Prema njenim riječima, ove godine bit će u ponudi slike, print Hagade, avionske karte, tepih, torbe, putovanja, ali i potpisani dresovi sportista. Među potpisanim dresovima je i onaj mladog bh. košarkaša Džanana Muse.

Ove godine planirana je i tombola na kojoj je prošle godine ponuđeno više od 700 nagrada, a u toku su aktivnosti na većem broju nagrada ove godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.