Petak, 23.02.2024.
FOTO: Autoceste FBiH

Dionica Putnikovo Brdo - Medakovo: Završen iskop lijeve cijevi tunela Hrastik

Ugovor o izgradnji autoceste na Koridoru Vc, dionice Putnikovo Brdo – Medakovo dužine 8,5 kilometara, potpisan je 11. novembra 2022. godine. Ova dionica ima veliki značaj za razvoj privrede u Tešnju.

Glavna aktivnost izvedena u ovom periodu na ovoj dionici je iskop lijeve tunelske cijevi tunela Hrastik dužine 100 metara, saopćeno je iz Autocesta Federacije BiH.

Promjenom projektnog rješenja izvršena je zamjena konstrukcije u pokrivenom usjeku (cut and cover) dužine 100 metara u tunel sa podzemnim iskopom iste dužine. Tunel Hrastik se izvodi sa dvije tunelske cijevi, na međusobnom razmaku osi cijevi od 11,5 metara.

Predviđene ukupne dužine tunelskih cijevi su: desna tunelska cijev L=100,00 m (+68 m dužina portalne građevine), lijeva tunelska cijev L=100,00 m (+68 m dužina portalne građevine).

Metoda izgradnje tunela je po načelima nove austrijske tunelske metode NATM. Osiguranje podzemnog iskopa tunela Hrastik se postiže kombinacijom primarne podgrade, srednjeg stuba od mlaznog betona i armirano betonske sekundarne obloge.

Izgradnja ove dionice se finansira sredstvima osiguranim u okviru Ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom bankom za obnovu i razvoj, te bespovratnim sredstvima Evropske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan, navodi se u saopćenju Autocesta FBiH.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh