open-navfaktor-logo
search
Koridor Vc
Dionica Mostar sjever - Mostar jug počet će se graditi sredinom 2023. godine
Prema dinamici planova, očekivani početak izvođenja radova na Koridoru Vc, dionici Mostar sjever - Mostar jug planiran je sredinom 2023. godine, saznali smo u Autocestama Federacije BiH.  
24.01.2023. u 07:49
get url
text
Dionica Mostar - sjever - Mostar jug

- U toku je izrada idejnog i glavnog projekta za dionicu Mostar sjever – Mostar jug, što je uvjet za raspisivanje tendera, za početak izgradnje ove dionice. Tender za projektovanje trajao je nešto duže od predviđenog i JP Autoceste FBiH su ovaj ugovor zaključile krajem septembra 2022. godine. Rok za završetak je devet mjeseci, što uključuje i reviziju projekta, tačnije u juni 2023. godine. Pononovljeni postupak za pretkvalifikacije ne utječe direktno na planirani rok za izbor izvođača radova, kojim je predviđeno da se okonča u trećem kvartalu 2023. godine - ističu Autocesta FBiH.

Na dionici autoceste Mostar sjever - Mostar jug, dužine 14,2 kilometra, predviđena je izgradnja petlje Mostar sjever sa bočnim naplatnim mjestom, pet tunela ukupne dužine oko šest kilometara i deset vijadukata / mostova ukupne dužine oko dva kilometra. Dužina otvorene trase je oko šest kilometara.

Vrijednost Ugovora iznosi 7 miliona 209.615 eura bez PDV-a, a finansiranje će se vršiti u okviru sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj. Procijenjena vrijednost izvođenja radova ove dionice je 350 miliona eura.

Uprava JP Autoceste FBiH poduzima sve aktivnosti kako bi tokom 2023. godine počela izgradnja autoceste od petlje Mostar sjever do Bune čime će u izgradnji biti blizu 30 novih kilometara autoceste kroz Hercegovinu.

Izgradnjom dionice Mostar sjever - Mostar jug ostvarit će se puna prometna funkcionalnost autoceste kroz Hercegovinu od Mostara sjever pa sve do graničnog prijelaza Bijača.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.