open-navfaktor-logo
search
Smjene u VMRO DPMNE
Dio makedonskih zastupnika pod policijskom zaštitom
Dio makedonskih zastupnika, koji su glasali za početak izmjena Ustava Makedonije za promjenu imena države, pod 24-satnom su policijskom zaštitom zbog njihove sigurnosti
23.10.2018. u 10:16
get url
text
Sobranje Makedonije

 

Dio makedonskih izaslanika koji su glasovali za početak izmjena Ustava Makedonije za promjenu imena države su pod 24-satnom policijskom zaštitom zbog njihove sigurnosti.

Pod policijskom zaštitom zbog prijetnji su ne samo zastupnici opozicionog VMRO DPMNE, koji su isključeni iz stranke jer su podržali prijedlog makedonske vlade, već izastupnici vladajuće većine, prenijela je Beta.

Međutim, ne navodi se koliko je zastupnika pod zaštitom, od 80 koji su glasali za početak ustavnih izmjena u skladu s dogovorom s Grčkom.

Kako mediji navode, Centralni komitet VMRO DPMNE, opozicione stranke u Makedoniji smijenio je potpredsjednika ove stranke Mitka Janceva i člana Izvršnog komiteta Kostadina Bogdanova i isključio nekadašnje visoke funcionere Sašu Mijalkova i Nikolu Todorova.

- Zbog djelovanja protiv interesa VMRO DPMNE, ali i Makedonije, Jancev i Bogdanov su razriješeni stranačkih funcija, a za Mijalkova i Todorova je od matičnih općinskih komiteta zatraženo da povedu disciplinski postupak i da ih isključe iz stranke - rekao je potpredsjednik stranke Aleksandar Nikoloski novinarima oko ponoći u ponedjeljak, nakon četvorosatne sjednice Centralnog komiteta.

Prema pisanju medija, premijer Makedonije Zoran Zaev je u petak uvečer, odmah nakon glasanja u parlamentu, obećao grupi od osam zastupanika koalicije VMRO DPMNE da će biti zaštićeni zajedno sa svojim porodicama.  

Podsjetimo da je Makedonsko Sobranje u prvom čitanju izglasalo je u petak uvečer s 80 glasova "za", bez uzdržanih i "protiv", odluku o pristupanju izmjenama Ustava te zemlje.

Te promjene bi trebalo da omoguće primjenu Prespanskog sporazuma, koji su početkom jula potpisali predstavnici Grčke i Makedonije.

Na osnovu Prespanskog sporazuma ta bivša jugoslovenska republika bi ubuduće trebalo da se zove Republika Sjeverna Makedonija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.