open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Dio građana u panici, iz "Vodovoda" uvjeravaju da je voda ispravna za piće
Povećane su sve kontrole i do današnjeg dana svi analizirani parametri u sirovoj vodi odgovaraju I i II klasi voda, tvrde iz Vodovoda
28.05.2019. u 15:24
get url
text

Iz "Vodovoda" Banja Luka danas su saopštili da su od 24. maja, kada su u Vrbasu uzvodno od brane Bočac, primijećene "modro-crvene trake" pojačali kontrole, te da je na osnovu svih analiza utvrđeno da je voda u Banjoj Luci ispravna za piće. Proteklih dana se u ovom gradu pojavljuju razne informacije i špekulacije o navodnoj neispravnosti vode iz Vrbasa, koje su izazvali paniku kod dijela Banjalučana.

Međutim, u banjalučkom "Vodovodu" tvrde da "svi analizirani parametri u vodi za piće odgovaraju odredbama Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode namijenjene za ljudsku potrošnju".

- Povećane su sve kontrole i do današnjeg dana svi analizirani parametri u sirovoj vodi odgovaraju I i II klasi voda prema Uredbi o klasifikaciji voda i kategorizaciji vodotoka, a u koju i inače spada voda rijeke Vrbas na vodozahvatu Novoselija. Pored naše laboratorije, kontrolu obavlja i JZU Institut za javno zdravstvo RS Banja Luka – saopšteno je iz "Vodovoda".

Oni su objasnili da su u okviru redovnih aktivnosti monitoringa rijekeVrbas uzvodno od vodozahvata, 24. maja 2019 godine primjećene modro-crvene trake, uzvodno od brane Bočac.

- O ovoj pojavi smo informisali nadležne institucije - Inspektorat RS (inspekcija za hranu i vodnu inspekciju) i Institut za zaštitu zdravlja RS, a naše aktivnosti vezane za frekvenciju uzorkovanja vode, broj uzoraka i vrstu parametara koji se analiziraju, značajno smo povećali iz preventivnih razloga – naveli su iz "Vodovoda" Banja Luka.

Navedeno je da se brana Bočac nalazi 50 kilometara uzvodno u odnosu na vodozahvat Novoselija, a tok rijeke Vrbas poprima brdsko - planinske karakteristike i odlikuje ga velika moć autopurifikacije. Podvučeno je da su se slične pojave dešavala i ranije, i to 1999/2000. godinu i 2003. godine.

- Tada su rađene opsežne analize koje nisu pokazale nikakvu promjene u pogledu kvaliteta sirove vode, a nisu utvrđene promjene vezane za kvalitet vode za piće – objasnili su nadležni u "Vodovodu".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.