Nauka dokazala

Dinosauruse vole natprosječno inteligentna djeca

Objavljeno: 10.05.2019. u 09:20

Ukratko, djeca koja vole dinosaure bit će bolji i pametniji učenici, a to su dokazala tri zasebna istraživanja posvećena "intenzivnim interesima"

FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL

Prije više od deset godina u časopisu Developmental Research je objavljeno istraživanje prema kojem trećina male djece u nekom trenutku razvije poseban interes za neku temu.

Roditelji čija djeca imaju interes za dinosauruse trebali bi biti sretni jer, kako su pokazala istraživanja, takva djeca imaju tendenciju da budu natprosječno inteligentna i vjerovatno će bolje moći usmjeriti pažnju.

Ukratko, djeca koja vole dinosaure bit će bolji i pametniji učenici, a to su dokazala tri zasebna istraživanja posvećena "intenzivnim interesima".

Istraživanje je također pokazalo da se interes za određenu temu kod djece značajno smanjuje u roku od šest mjeseci do tri godine, ali ono što djeca kroz svoju opsesiju nauče, ostaje trajno za život.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Iz kategorije