navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Intervju

Dino Šaran: Kad sviram u Sarajevu, kao da sviram u svom dnevnom boravku

Nikad nismo bili žanrovski određen bend, u principu ne volim žanrove niti se volim svrstavati u neke foldere

Objavljeno: 14.11.2018. u 08:48
get url
text

Simbolično, četiri pjesme: "Bože zdravlja", "Supermarket", "Bočice" i "Zemlja gori", najavile su četvrti studijski album - "Topla voda", poznatog rock benda "Letu štuke", koji će, kako nam je potvrdio frontmen Dino Šaran, svjetlost dana ugledati krajem sedmice, odnosno bit će dostupan na Youtube kanalu benda.

Uslijedit će i promocije. Prva stanica je Zagreb, i to 17. novembra, a preko Ljubljane i Beograda, završit će u Sarajevu.

Zašto je Sarajevo na posljednjem mjestu?

- Sarajevo je zadnje jer smo imali dobar koncert na Beer Festu ovog ljeta, i hoćemo da napravimo pauzu. A i to nam je rodni grad, pa kod kuće uvijek sviraš na kraju. Tu sam najopušteniji. Kad sviram u Sarajevu, kao da sviram u svom dnevnom boravku.

Album izlazi nakon duže pauze. Zašto ste toliko pauzirali?

- Razlozi za pauzu bili su privatni i personalni u bendu. Nije bilo neke kreativne krize. Ali mislim da više takve pauze neće biti. Odsad će to ići kao na traci.

Pjesme kojim ste najavili album, naišle su na dobar feedback kod publike, posebno duet "Zemlja gori" sa "Dubiozom". Možemo li očekivati i vaš zajednički koncert?

- Ova pjesma je bila eksperiment. Želio sam zvuk "Dubioze" na njoj, da uradimo nešto zajedno, pošto smo kolege i zemljaci, jer na skoro svakom albumu imamo duet sa nekim. Ovog puta red je došao na "Dubiozu". Zadovoljan sam reakcijama, a pošto je pjesma tek izašla, vjerovatno će to ići dalje. Novi album je stilski raznolik, tako da ova pjesma nije primjer onoga što će se naći na njemu, ali u svakom slučaju meni jedan od dražih albuma.

Osim dueta sa "Dubiozom", uradili ste i duet sa Edom Maajkom, koji je ovih dana premijerno predstavljen. Hoće li se i on naći na novom albumu?

- Neće. Duet sa Edom Maajkom smo radili paralelno. Ovo je nama četvrti-peti duet i osvanuo je spot koji smo snimili u Zagrebu. Odlična je pjesma i spot, i drago mi je zbog Ede. Imam i duet sa jednim našim Sarajlijom, koji živi u Danskoj. Njegov pseudonim je Damaš. Uskoro objavljuje novi album, na kojem će biti taj naš duet. Tačnije "uletio" sam sa refrenom. Vrlo je zanimljiv, i nov je, niste ga sigurno slušali.

Pišete pjesme i za druge muzičare, koje su i u njihovoj interpretaciji postale popularne. Očigledno je da znate riječi upakovati u stihove koji diraju srca publike. 

- Najvažnija je jednostavnost, iskrenost i nedostatak predrasuda. To su presudni faktori. Publika je publika, naravno ne možeš se svidjeti svima i ne može svako biti tvoj fan. To je najnormalnija stvar, i ja ne očekujem to. Bitno mi je da radim po svijesti i savjesti bez nekih predrasuda, i bez nekog pristupa estetskog prevelikog. Sterilno je nekako.

Pa ne bih se složila da se ne možete svidjeti svima, jer Vaš bend, baš kao "Dubioza", ili Edo Maajka, Dino Merlin, Zdravko Čolić… uspio je zadovoljiti sve ukuse. Slušaju Vas i oni koji su zaljubljenici drugačijih muzičkih pravaca. Imate neku univerzalnu notu koja se dopada svima.

- Ako na ove druge mislite na Jalu Brata i Bubu Corellija, već sam rekao da su to dva talentovana momka. Odlično rade svoj posao. Žanr kojim se oni bave nazivaju ga turbom, mada je to po meni ekvivalent američkom hip hopu, odnosno balkanski ekvivalent američkom hip hopu. Nismo mi u New Yorku. Ovdje se prilagođavaju domaćem tržištu, što je ok. Od čega inače da živiš.

Nekad očekuju da se žrtvuješ za neki poseban žanr muzike koji nema toliki feedback, ali od posla se živi. Pare nisu prioritet, ali isto tako ne osporavam da se od toga živi.

Moje pitanje je bilo laska li Vam to što ste uspjeli pronaći univerzalnu notu koja se dopada svima...

- Mogu govoriti u svoje ime. Nikad nismo bili žanrovski određen bend, u principu ne volim žanrove niti se volim svrstavati u neke foldere. Muzike ima za svakoga, volim eksperimentisati i oprobati se u svemu. Zašto ne ako mi to već talenat dopušta. Onda ja to i radim.

Kada ste ih već spomenuli, ne mogu da ne pitam, možemo li onda očekivati da ukoliko nađete "zajednički jezik" sa onim što rade Jala Brat i Buba Corelli, da ćete možda nešto zajedno snimiti, kao što ste to uradili sa "Dubiozom", gdje ste u pjesmu "Gori zemlja" ubacili njihov karakterističan zvuk?

- Ne isključujem tu mogućnost, ali, ne zavisi to samo od mene. Ima njihovih pjesama koje su meni ok i sviđaju mi se, pogotovo rani radovi. Muzika nije tako ozbiljna da bi se ograničavali. Dosad se uvijek govorilo o toj sarajevskoj školi, sada je to bh. škola, što mi je još bolje od sarajevska škola.

Pošto ste ponosni otac dječaka, što često ističete i na društvenim mrežama, zanima me pokazuje li on zanimanje da jednom postane muzičar, i dopada li mu se ono što Vi radite?

- Njemu se sviđa to što ja radim. Njega zanimaju neke druge stvari. On bi vrlo lako mogao postati neki naučnik koliko ja vidim. On je puno pametniji od oca…