open-navfaktor-logo
search
Uoči blagdana
Dino ef. Maksumić: Jesmo li na tako niskoj deredži da nemamo džamiju za 1.000 vjernika
Poimanje harama i halala ne traži univerzitetske diplome niti naučna istraživanja, poručuje efendija, koji se osvrnuo i na činjenicu da je i ove godine centralni program klanjanja Kurban-bajrama u Mostaru planiran na sportskom terenu
09.08.2019. u 15:12
get url
text

Kurban-bajram dočekujemo radosni što kroz naše kurbane koje smo pripremili možemo izvršiti Božiju zapovijed i suosjećajni što možemo osjetiti radost naših hadžija koji se nalaze na svetim mjestima časne Meke i pripremaju se za obavljanje glavnih dijelova hadža, prije svega boravka na Arefatu u subotu, izjavio je glavni imam Medžlisa IZ Mostar Dino ef. Maksumić, uoči jednog od najvećih muslimanskih praznika.

-Mi smo taj dan na neki način sa našim hadžijama kroz naš post koji je za osobe koji nisu na hadžu posebno preporučen taj dan. Radost ibadeta koji se vežu za ove dane se zaista može osjetiti u našim džamijama, džematima, kućama i avlijama ali i kroz naše pripreme da bajramske radosti podijelimo i sa onima koji su možda odvojeni od svojih najmilijih, daleko od svoga topraka, bolesni ili unesrećeni, a kojima treba možda više pažnje i brige posvetiti nego našim porodicama - rekao je ef. Maksumić.

Ibadet je, dodaje, nespojiv sa kršenjem Božijih naredbi i činjenjem harama.

- Nezamislivo je da musliman Bajram obilježava uz alkohol, u diskotekama i slično. Siguran sam da svako u dubini svoje nutrine može procijeniti šta je prikladno, a šta ne. To je ljudska priroda usađena u svakog čovjeka. Haram je jasan i halal je jasan, poručuje plemeniti Poslanik s.a.v.s. Za tu distinkciju ne trebaju visoke univerzitetske diplome niti naučna istraživanja. Islam je jednostavan, prirodan i provodljiv, a nadasve koristan sistem življenja i djelovanja za sve ljude - naglašava ef. Maksumić.

Tradicije koje prepoznajemo u Mostaru, tvrdi, imaju svoje korijene naslonjene na dugogodišnju praksu muslimana ovih krajeva.

-Odlazak na Bajram-namaz u najljepšim bajramskim odijelima, samo klanjanje namaza, slušanje hutbe pred klanjanje, donošenje tekbira, čestitanje i dijeljenje Bajrama sa ukućanima, rodbinom i prijateljima, klanje kurbana, podjela kurbanskog mesa, razmjena hedija i podjela  bajramluka, predstavljaju jednu tradicijsku konstantu koja nam ulijeva nadu u očuvanje ovih običaja proisteklih iz propisa naše vjere - ističe ef. Maksumić.

Centralni program klanjanja Kurban-bajrama i ovaj put je na sportskom terenu u Sjevernom logoru.

-Opet i iznova se pitamo jesmo li kao Bošnjaci i muslimani u Mostaru spali na tako niske deredže da nemamo centralnu džamiju koja može primiti hiljadu ili više vjernika za bajrame, džume, vjerske programe i slično. Centralna džamija je naša nasušna potreba. Moram vam priznati da se kao imam na bajramu osjetim kao migrant ili izbjeglica u svom gradu i osjetim stid što vjernicima koji staju iza imama nisam uspio osigurati adekvatniji džamijski klanjački prostor, onakav kakav naši vjernici zaslužuju. Improvizacija po sportskim terenima odaje jednu sliku naše brojnosti, ali i slabosti da ne možemo iznaći bolja rješenja. Vjerujem da uz naporan rad i volju to možemo i moramo - naglasio je ef. Maksumić.

Smatra da je ključni problem u kontinuiranoj opstrukciji organa vlasti.

-Ignorisanje potreba vjernika i njihovih prava da svoje vjerničke dužnosti mogu obaviti na potpun način je itekako evidentna i izražena. Ovo nije nikakvo političko, nego pitanje vjerskih potreba i općih ljudskih prava i sloboda - dodao je ef. Maksumić, naglasivši da je stoga ideja o izgradnji centralne džamije koju je na jednom zajedničkom iftaru u proteklom ramazanu prezentirao muftija mr. Salem ef. Dedović sazrela za realizaciju.

Svjesni prolaznosti ovoga svijeta i njegove kratkotrajnosti i varljivosti, poručio je, trebamo uvijek biti svjesni zašto postojimo, kuda idemo i šta nas čeka.

-Odgovore na ovo pitanje nalazimo u Božijim riječima da sve naše molitve, obredi, ibadeti, življenje i napuštanje ovog svijeta, trebaju biti usmjereni ka Gospodaru svjetova. To nam je imperativ kojeg moramo slijediti kako bismo bili u pravom smislu riječi Bogu predani tj. muslimani - zaključio je ef. Maksumić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.