open-navfaktor-logo
search
Odlična za vid
Dinja kao lijek i osvježenje
Pored toga što je osvježavajuća, dinja je i izuzetno ljekovita. Sadrži beta-karoten, folnu kiselinu i vitamin C, kao i male doze vitamina B1, B2, B3, B4, B5, B6 i vitamina E.
13.06.2021. u 10:34
get url
text
Dinja

Od minerala u dinji se nalaze kalcijum, magnezijum, fosfor, kalijum, natrijum, sumpor, cink, gvožđe i bakar.

Dinja veoma povoljno djeluje na organizam kod alergije, suhe kože, akni, anemije, astme, bolesti žuči, neplodnosti, nesanice.

Istraživanja ukazuju da redovna konzumacija namirnica kao što je dinja smanjuje rizik od gojaznosti, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Odlična je i za vid.

Također visok nivo beta karotena i vitamina C u dinji smanjuje rizik od razvijanja astme. Biljna vlakna, kalijum, vitamin C koji se nalaze u dinji pospješuju zdravlje srca.

Visok sadržaj vode i biljnih vlakana pomaže u prevenciji konstipacije te pospješuje normalan rad digestivnog sistema.

Dinja nam također može pomoći i da smršamo.

U narodnoj medicini ovaj plod predstavlja lijek za osvježenje i psihičko smirenje. Posebno se preporučuje poslije obilnog znojenja, jer organizmu nadoknađuje izgubljenu tečnost i potrebne minerale.

U narodnoj medicini dinju koriste i za uklanjanje upale žučnih i mokraćnih puteva, kao i kod uboda, opekotina i terapije bola. Koriste se i obloge od iscijeđenog soka dinje, ili se narendana kriška ili kora stavi na bolno mesto.

U narodnoj medicini dinja se koristi za liječenje mnogih oboljenja, a u terapiji se koriste plodovi, sok i sjeme.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.