open-navfaktor-logo
search
Poslovni forum
Dijaspora otvara vrata bh. privrednicima na švicarsko tržište
U prvih šest mjeseci 2019. godine bh. privrednici izvezli su u Švicarsku robe u vrijednosti 126 miliona maraka, što je za 28 psto više nego za prvih šest mjeseci 2018. godine, kazao je Egrlić
04.09.2019. u 13:36
get url
text

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH održan je poslovni forum, na kojem je prezentirano kako bh. dijaspora može pomoći privrednicima iz Bosne i Hercegovine za izvoz u Švicarsku, a u tome će im pomoći i ambasada ove zemlje u BiH.

Na današnjoj radionici počela je priprema bh. kompanija za novi nastup, a u fokusu su IKT, elektro i metalska industrija.

- Prvi poslovni forum organiziran je 2017. godine i nakon toga su se osjetili značajni rezultati u izvozu BiH u Švicarsku. U prvih šest mjeseci 2019. godine bh. privrednici izvezli su u Švicarsku robe u vrijednosti 126 miliona maraka, što je za 28 psto više nego za prvih šest mjeseci 2018. godine. Sada ponovo pripremamo naše kompanije za novi nastup na švicarskom tržištu. Na nama je uz pomoć naše dijaspore da otvorimo vrata na švicarskom tržištu – rekao je Ahmed Egrlić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

Ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer je kazala da je osnovna ideja da se promoviše privatni sektor i pruži podrška bilateralnoj saradnji.

- Ukoliko želite da poslujete u Švicarskoj trebate da imate nekog ko će vam otvoriti vrata i onaj ko vam može pomoći u tome upravo je dijaspora. Preduslov je da znate šta vaši partneri očekuju. Sigurna sam da će unapređenje bilateralnoj trgovini dopinijeti B2B susreti koji će uskoro održati u Švicarskoj – kazala je Rauber Saxer

Udruženje i-dijaspora osnovano je 2015. godine uz podršku švicarske vlade i agencije za razvoj i saradnju.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.