open-navfaktor-logo
search
Prehrana i zdravlje
Dijagnoza hipotireoza: Nutricionistica objasnila zašto biste iz jelovnika trebali izbaciti gluten
Nutricionistica Amela Ivković O'Reilly objasnila je zašto biste, ako imate hipotireozu (Hashimoto), poremećaj metabolizma uzrokovan smanjenjem količine hormona štitnjače u tijelu, odmah iz prehrane trebali eliminirati gluten.
11.01.2022. u 18:15
get url
text

Procjenjuje se da je otprilike 90 posto hipotireoze, kako navodi nutricionistica, uzrokovano autoimunim stanjem.

- U ovim slučajevima autoimunog hipotireoze, poznatog kao Hashimoto, antitijela napadaju štitnu žlijezdu, što dovodi do uništenja tkiva štitne žlijezde. Postoje mnogi naučni dokazi koji pokazuju da gluten igra značajnu ulogu u pokretanju napada antitijela na vašu štitnu žlijezdu – kaže Ivković O'Reilly i u nastavku objašnjava kako gluten negativno utječe na štitnu žlijezdu.

- Gluten prevari tijelo da napadne samo sebe. Proteinski dio glutena, poznat kao gliadin, ulazi u krvotok kroz crijeva kod osoba s osjetljivošću ili propusnošću crijeva (propustljiva crijeva). Vaš imuni sistem prepoznaje ovaj protein kao ne-sebe i stvara antitijela protiv glijadina. U procesu poznatom kao molekularna mimikrija, glijadin je vrlo sličan štitnoj žlijezdi, što dovodi do toga da antitijela glijadina pogrešno napadaju štitnu žlijezdu. Dakle, odgovor vašeg tijela svaki put kada jedete gluten je stvaranje antitijela na molekulu glijadina – antitijela koja tada napadaju štitnu žlijezdu.

- Ako imate Hashimoto, proizvodite antitijela na štitnu žlijezdu. Ako imate antitijela na štitnu žlijezdu i jedete gluten, tjerate tijelo da napadne štitnu žlijezdu.

- Šta ako ste bili negativni na testu na gluten antitijela? Nažalost, testiranje na antitijela na gluten nije uvijek tačno kod Hashimota. Hashimoto je najčešće odgovor tijela vođen Th1 imunim sistemom (Th1 je vrsta T-ćelije koja se bori protiv infekcija), što može dovesti do supresije Th2, aspekta imunološkog sistema koji je odgovoran za proizvodnju antitijela. Ako su vaša antitijela depresivna, test na gluten antitijela može biti lažno negativan.

- Dok eliminirajuća dijeta može pomoći da odredite koje se namirnice ne podnose dobro u vašoj prehrani, ne preporučujem ponovno uvođenje glutena za testiranje intolerancije kod Hashimota zbog toga koliko brzo može pokrenuti autoimunost i uzrokovati uništavanje tkiva.

- Mislite da možete varati? Pogrešna je ideja da većinu vremena možete jesti bez glutena i imati neke dane za varanje. Realnost je da samo jednom konzumiranje glutena može dovesti do imunološkog odgovora koji traje do šest mjeseci. Budući da su ova antitijela destruktivna za štitnu žlijezdu i druga tkiva u tijelu, uključujući mozak i zglobove, preporučujem svim mojim autoimunim pacijentima sa štitnom žlijezdom da u potpunosti izbjegavaju gluten u svojoj prehrani – kazala je Ivković O'Reilly.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.