open-navfaktor-logo
search
Širenje sukoba
Die Welt: Da li će BiH nakon Ukrajine postati drugi front Rusije, Putin je Dodikov saveznik
Njemački lis Die Welt u svom današnjem izdanju analizira mogućnost da se ukrajinski scenario ruskog predsjednika Vladimira Putina prenese na Bosnu i Hercegovinu.
24.02.2022. u 12:29
get url
text

List dalje piše kako crnomorske države Rumunija i Bugarska nisu neizostavno cilj Moskve, već više "moguća ulazna vrata u regiju u srcu Evrope, koju rusko vodstvo želi preoteti zapadnom utjecaju – zapadni Balkan", prenosi Deutsche Welle.

- Najbolji primjer za to je Bosna i Hercegovina. Tamo sebe vide kao drugu frontu mogućeg sukoba s Rusijom nakon Ukrajine. Jer, moćni političar bosanskih Srba Milorad Dodik forsira otcjepljenje njegove Republike Srpske.

Njegova politika dijelom podsjeća na ideje "velikog srpskog carstva", koje su u jugoslavenskim ratovima 1990-ih, koje je vodio Beograd, dovele do brutalnog prognaničkog rata protiv bosanskih muslimana - piše Die Welt i naglašava da je Dodikov najvažniji saveznik – Putin, ali i da ima podršku i iz Srbije, isto kao i mađarskog premijera Viktora Orbana.

Dalje se ističe kako "Moskva podrazumijeva da Beograd zbog svoje historije i kulture ima pravo na sfere utjecaja na kolonije u njegovom susjedstvu".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.