open-navfaktor-logo
search
Prve promjene
Diana Kajmaković nova šefica Posebnog odjela za organizovani kriminal Tužilaštva BiH
Diana Kajmaković nova je šefica Posebnog odjela za organizirani kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, potvrđeno je Faktoru iz izvora bliskih Tužilaštvu BiH.
25.10.2021. u 14:51
get url
text

Nju je na tu poziciju imenovao vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanko Kajganić. Prethodno je sa te pozicije razriješio dotadašnju šeficu Ozrenku Nešković.

Diana Kajmaković je zamjenica glavnog državnog tužioca, koja je bila i jedan od favorita za vršiteljicu dužnosti glavne tužiteljice nakon smjene Gordane Tadić.

Nju je Tadić, podsjetimo, prebacila u Odjel za ratne zločine, a za šeficu Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju postavila sebi blisku zamjenicu Ozrenku Nešković.

Međutim, nakon što je prošle srijede Tadić razriješena dužnosti, novi v.d. glavnog tužioca donio je odluku o njenom razrješenju, nakon čega je imenovao Dianu Kajmaković na funkciju šefice Posebnog odjela, dok je Nešković prebačena u Posebni odjel za ratne zločine.

Diana Kajmaković rođena je 1966. godine u Sarajevu gdje je diplomirala na Pravnom fakultetu. Pravosudnu karijeru je počela 1991. godine, radeći kao pripravnica u Općinskom sudu II u Sarajevu, a nastavila u Višem javnom tužilaštvu. Od 1993. do 1995. bila je stručna saradnica u Općinskom tužilaštvu II u Sarajevu, a nakon toga i zamjenica općinskog tužioca. Za tužiteljicu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu imenovana je 2003. godine, a od 2008. tužilački posao obavlja u Državnom tužilaštvu. Za zamjenicu glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine imenovana je 2019. godine.

Najpoznatija je po tome što je podigla i zastupala jednu od najvećih optužnica u historiji BiH, u predmetu protiv Zijada Turkovića i ostalih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.