- Brojne pravosudne afere i neuređenost pravosuđa generator su korupcije u BiH. Da bi se afere u pravosuđu spječile, mi u DF-u temeljem Mišljenja Evropske komisije, koje poziva na isto, smatramo da je nužno promijeniti Zakon o VSTV-u - naveli su iz DF-a.

Stoga su, ističu, pripremili tri zakona: Zakon o Visokom sudskom vijeću, Zakon o Visokom tužilačkom vijeću i Zakon o Uredu disciplinskog tužitelja.

- Po tom prijedlogu formirala bi se tri potpuno neovisna i samostalna organa Bosne i Hercegovine koja bi obezbjedila i garantovala nezavisnost i samostalnost tužilaštava i tužilaca, sudova i sudija, kao i disciplinskog tužioca koji više ne bi djelovao u sastavu VSTV-a, te koji bi imao svojstvo pravnog lica, a birao bi ga i razrješavao Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH - saopćio je DF.

Demokratska fronta odmah je po objavi Mišljenja Evropske komisije krenula sa radom s ciljem izmjene Zakona o VSTV-u. Očekuju od političkih opcija koje se zalažu za borbu protiv korupcije ili da podrže rješenja koja DF nudi, ili da s tim u vezi daju svoje sugestije na tekst prijedloga zakona, koje će ukoliko su u skladu sa pozitivnim pravnim propisima DF rado uvažiti.

- Demokratska fronta se pridružuje pozivima Delegacije Evropske unije u BiH i ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, koji sugerišu predsjedniku VSTV-a Milanu Tegeltiji podnošenje ostavke, s obzirom da su brojne afere koje se vežu za njegovo djelovanje dovele do gubitka povjerenja građana u pravosuđe - zaključuje se u saopćenju.