open-navfaktor-logo
search
"Antisemitska uvjerenja"
DF pozvao ambasade SAD-a i Britanije, Delegaciju EU-a i NDI da preispitaju odnos s Konakovićem i NIP-om
Demokratska fronta uputila je na adrese ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, ambasade Velike Britanije u BiH, delegacije Evropske unije u BiH, te na adresu Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) dopis, u kojem pozivajući se na izvještaj State Departmenta, a u vezi sa zastupanjem antisemtiskih uvjerenja i širenjem homofobije od političke partije Narod i pravda, pledira na preispitivanje odnosa prema ovoj političkoj partiji, saopćeno je iz DF-a.
18.06.2020. u 14:41
get url
text

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti: 

Pišemo vam kako bismo vas, prije svega, obavijestili o zabrinjavajućem trendu toleriranja i čak promoviranja regresivnih, radikalnih snaga poput stranke Narod i pravda, od strane progresivnijih i liberalnih političkih partija, kao i građanski orijentiranih pojedinca koji utječu na javno mnjenje u Bosni i Hercegovini.

Iako se prije par godina možda činilo nemogućim da bi liberalne i socijal-demokratske političke partije tako otvoreno favorizirale gore pomenutu partiju, poznatu po svojim konzervativnim, netolerantnim i agresivnim politikama, mi smo svejedno suočeni sa sve snažnijom saradnjom između njih. Iako sloboda da se surađuje, kreiraju koalicije i promoviraju drugi politički akteri, uključujući nasilne i fanatičke aktere, mora biti zagarantovana svakoj partiji i pojedincu, nema sumnje da se u ovom slučaju radi o velikom udaru na politike slobode i tolerancije u Bosni i Hercegovini.

Činjenica da je State department, u svom posljednjem izvještaju, zauzeo veoma snažan stav po pitanju antisemitizma i homofobije koji se kontinuirano provlače kroz politike i istupe članova Naroda i pravde, ne smije proći bez posljedica. Ne samo da bi političke partija povezane sa pokretom koji predvodi Elmedin Konaković trebale preispitate svoj saveze, već je neophodno i da međunarodna zajednica revidira svoj odnos prema ovoj desničarskoj partiji, i prestane i pružati svaku vrstu direktne ili indirektne pomoći.

Stoga, pišemo vam u nadi da će međunarodna zajednica u Bosni i Hercegovini nastaviti da podržava lokalne partnere koji promoviraju i vjeruju u slobodu, sekularizam i prozapadne ideje, i da će ostati predani ideji jačanja suradnje između takvih političkih partija, umjesto onih koji stoje na suprotnoj strani od esencije liberalne demokratije, navodi se u saopćenju DF-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.