open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
DF: Pozivamo Larsona i Tužilaštvo KS da ispitaju kriminalnu aferu Konaković - BANU
Demokratska fronta poziva Tužilaštvo Kantona Sarajevo da konačno pokrene istragu u vezi sa kriminalnom aferom "Konaković - BANU".
27.08.2020. u 19:05
get url
text

- Kako bi se proces odvijao potpuno transparentno, očekujemo da se u istragu uključi i novi savjetnik za borbu protiv korupcije u Kantonu Sarajevo, gospodin Eric Larson. Činjenica je da ovlaštena osoba, izvršna sekretarka BANU-a Almedina Zukorlić-Pašalić, a koja je ujedno bila i kandidatkinja Konakovićeve stranke na prošlim Općim izborima ne može opravdati utrošak dodijeljenih sredstava, za organiziranje navodne konferencije i za navodno štampanje časopisa BANU-a, što se u protekloj godini nije ni realiziralo, potpuno je indikativna, i s pravom se može konstatovati da je bivši predsjednik Skupštine KS Elmedin Konaković, podržan tadašnjim premijerom KS Edinom Fortom, budžetski novac poklonio vlastitim stranačkim aktivistima.

VEZANI TEKST - Na šta se trošio novac građana KS: Za misterioznu konferenciju i časopis izdvojeno 60.000 KM

Slučaj jasno pokazuje kako je Elmedin Konaković, kao predsjedavajući Skupštine KS, uplatio 60.000 KM Zukorlićevom udruženju, a kako to isto udruženje za godinu dana nije provelo niti jedan od projekata za koji su dobili novac.

Borba protiv korpucije je na vrhu prioriteta Demokratske fronte, te stoga pozivamo i Tužilaštvo Kantona Sarajevo i gospodina Larsona da svaki slučaj korpucije istraže, bez obzira o kome, ili kojoj stranci ili pojedincu se radilo. Ukoliko Konaković ne može odgovarati zbog promocije antisemitskih uvjerenja, o kojima govori izvještaj State Departmenta, onda sigurno može odgovarati za kriminal, odnosno dodijeljivanje budžetskih sredstava vlastitim stranačkim aktivistima – navodi se u saopćenju Demokratske fronte.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.